Tělo, duše a guvernér

Jesse Ventura se narodil 15.července 1951 jako James George Janos, umělecké příjemní "Ventura" si zvolil podle stejnojmenného kalifornského města. V roce 69 maturoval na Rooseveltské střední a odtud už bylo do Vietnamu coby kamenem dohodil. Coby člen ostříleného komanda Navy Seals obdržel několik vyznamenání, mohutnou postavu a osobitou povahu uplatnil po nějaké době v prostředí profesionálního wrestlingu, který opustil začátkem devadesátých let, v době kdy do něj vstupoval třeba Hulk Hogan.

Predátor byl pro něj v roce 1987 první hereckou příležitostí, s Arnoldem si zahrál ještě dvakrát, ale v mnohem menších rolích (Běžící muž, Batman a Robin). Mihnul se také v Demoliton Manovi nebo Ricochetovi, výraznějších úspěchu se dočkal jako politik. Nejprve byl v listopadu 1990 zvolen starostou města Brooklyn Park (55.000 obyvatel), o osm let později už usedl do křesla guvernéra Minnesoty, kde vydržel celé funkční období. Ve své funkci mj. proslul odvážnými prohlášeními ("Náboženství je pro slabochy.") a přiznáními ("Nenosím spodní prádlo.")

Za počátek politického roku 1999 můžeme ve Spojených státech považovat pondělí 4.ledna, kdy nově zvolení politici nastoupili do uprázdněných pracoven. Jedním z nastupujících guvernérů je výše zmíněný muž, který se proslavil ještě dříve než se rozhodl kandidovat, což v USA není zase nic tak zvláštního, svoji mediální pozici posílil i v průběhu volební kampaně, a po svém vítězství dostal sebe i svůj stát na první stránky většiny deníků.

Čtyřicetišestiletý Jesse Ventura, po rodičích původem Slovák, po inauguraci guvernér státu Minnesota je i na poměry amerického politického života osobnost zvláštní jak svým životním příběhem tak politickými souvislostmi. Vyhrál jako jediný zástupce Reformní strany, tedy jako kandidát stojící mimo tradiční zápas demokrati versus republikáni a svým vítězstvím způsobil nejenom mnoho radosti méně tradičním voličům (den po jeho zvolení například kvůli bouřlivým oslavám nepřibyly tradiční pitchforkové hudební recenze), ale také rozpoutal mnohé politické diskuse právě o zkostnatělosti systému dvou velkých strana a přístupu amerického voliče k politice. Sám Ventura své systémové odlišnosti dobře využil (jeho heslo "Služba občanu, ne politickým stranám" zní jaksi povědomě), stejně tak jako beze zbytku vytěžil svoji osobní přitažlivost, zejména pro vrstvy mladých a ne zrovna tradiční představy naplňujících voličů, vyplývající z jeho předchozích životních rolí. Jesse byl totiž nejenom lokálním politikem (starosta minneapoliského předměstí Brooklyn Park v letech 91-95), ale také členem elitní námořní jednotky (Navy Seal), velice populárním profesionálním wrestlerem (bájná a vypovídající přezdívka bojovníka, se kterým měl co dělat i Hulk Hogan zněla krátce a jasně Bodyprotivníka Hulka Hogana), hercem, slavná odpověď Arnoldu Schwartzeneggerovi (" Nemám čas krvácet") ve filmu Predátor možná vejde i do dějin politiky, jinak také jeden z Mužů v černém v Aktech X, a rozhlasovým moderátorem.

Ve své poměrně populistické kampani, kdy rád zdůrazňoval svoji proměnu z Body v Mind, poukazoval i na to, že vším čím byl sloužil veřejnosti, jejímu zájmu a blahu. Nyní však skončil čas líbivých vět a hrdinských póz, a pro těžkou váhu Jesseho začne opravdová guvernérská práce. První co jej čeká, je předložení dvouletého rozpočtu, také zejména jeho mladí voliči budou jistě netrpělivě požadovat plnění jeho předvolebních slibů. Nastávající čas ukáže, tak jako nakonec vždy a spolehlivě (to i v jiných zemích), zda Ventura je opravdu politik nebo pouze další politický bavič. Zatím těžko říci, jeho odpověď na otázku neodbytného novináře, o čem že to tedy jednal na tajné schůzce se šéfem minnesotské národní gardy," kdybych vám to řekl, musel bych vás pak zabít", leccos naznačuje a našinci i leccos připomíná.

PETR SOUKUP, (r)

obsah | osobnosti