Češi v unii? Hodí se tam, říkají Evropané

Zajímá vás, co si o vás myslí Evropa? Vybrali jsme deset Evropanů. Někteří pocházejí ze zemí, které jsou už dávno členy Evropské unie, někteří se v unii dokonce narodili, jiní tam vstoupili až za svého života. Někteří tam vstoupili teprve v sobotu, tedy stejně jako my. A všem těmto lidem jsme položili dvě jednoduché otázky. Zaprvé: Co se vám vybaví, když se řekne Česko? Zadruhé: Češi vstoupili do EU. Co o nich a o jejich členství soudíte? Dozvěděli jsme se, že nikdo nemá s Českou republikou problém, což je pozitivní. Na druhé straně nám však cizinci nastavili zrcadlo, v němž nevypadáme tak hezky, jak si o sobě myslíme. Tady jsou jejich odpovědi.

Harnden: Škoda už není jediná značka na silnici - Británie

Arthut Harden, špičkový programátor, 53 let, Rayleigh

1. Je to malá země s deseti miliony obyvatel. Praha je ovšem krásné město kultury a dobrého piva. Ale vím také, že dál od měst jsou chudé, zanedbané vesnice.

Je to pro mě také první země, kterou zabral Hitler před válkou. Komunisté tam vládli přes 40 let. Co dál? Ke všemu se tam jedí knedlíky. Vyrábí se tam nejlepší křišťál na světě a čeština je složitý jazyk, který se lze jen těžko naučit. A v těchto dnech už dávno není škodovka jediným autem, které tam jezdí.

2. Češi nyní mohou přijít do Británie a vzít mi moji práci, kterou ostatně právě teď také nemám. Ale teď už zcela vážně: myslím, že mohou přispět Evropě kulturně a politikou zdravého rozumu.

Na druhé straně pustí žilou Evropě finančně, ale když se dívám na celou skupinu nových členů, Češi mi z ní pořád vystupují jako jedni z úplně nejlepších.

Ale něco za něco: ceny asi půjdou vzhůru (doufejme, že příjmy také), aby byly více v souladu se zbytkem Evropy - takže sbohem, levné pivo.

Levente: Pro nás jste bohatí a součástí Západu - Maďarsko

Sitkei Levente, novinář, 27 let, Budapešť

1. Poté, co se rozpadlo Rakousko-Uhersko, jsme se s obyvateli České republiky už moc nepotkávali. To mimo jiné znamená i fakt, že o vás nemáme ani žádné vtipy. Po roce 1989 však do Prahy zamířily davy Maďarů a objevily, že je to krásné město, mají zde výborné pivo a levný alkohol. Lidé si o Češích myslí, že patří na Západ a že jsou bohatí. Například Praha je opravená lépe než naše Budapešť, kterou nám připomíná. Pak tu jsou také Benešovy dekrety, ty my však mylně připisujeme na vrub Slovensku.

2. Česká republika má díky své poloze větší výhodu. Například Německo má ku Praze blíž než k Budapešti, z čehož Česká republika ekonomicky těží už od roku 1989. Německo v ČR působí, jako by tato země vstoupila do Evropské unie před deseti lety, prostě s vámi počítají a vy máte dobrou pozici. Česko si podle mého názoru vstup do unie zasloužilo už dávno. Domnívám se však, že obyčejný Maďar nemá na tuto otázku příliš vyhraněný názor, je mu to docela jedno.

Ciampi: Evropě se zvedne také hudební úroveň - Itálie

Gabriele Ciampi, pianista, 27 let, Řím

1. Jsem hudebník, pianista, můj otec už desítky let dováží z Česka klavíry značky Petrof, které u nás prodáváme. I proto jsem ve vaší zemi sám několikrát byl.

Když se řekne Česká republika, hned mne napadne, že je to sice malá země, která je však jedním z nejvýznamnějších hudebních středisek v celé Evropě.

Už když jsem poprvé navštívil hlavní město Prahu, byl jsem nadšen vysokou úrovní hudební kultury obyvatel České republiky i kvalitami a především pak schopnostmi vašich hudebníků, zejména pianistů.

2. Já si myslím, že členství České republiky a vašich obyvatel v Evropské unii je důležité pro celý starý kontinent, protože vaše země má nejen významnou a bohatou historii, ale i skvělé hudební tradice.

Z pohledu zapáleného hudebníka mne hned napadne, že Česká republika svým vstupem do Evropské unie mimo jiné zvedne úroveň kvality evropské kultury i evropských hudebníků.

Radiměřský: Dost Poláků zůstane u piva a Švejka - Polsko

Jaroslaw Radiměřský, překladatel, 32 let, Varšava

1. Polákům se především vybaví pivo. A potom dobrý voják Švejk. Většina u toho zůstane.

Ale samozřejmě ti, kteří cestují anebo bydlí blíže hranic, vám řeknou o Praze, o krásných městech a levném stravování. Naše restaurace jsou pořád ještě mnohem dražší.

I když po nedávném posílení koruny vůči zlotému Češi jezdí do Polska častěji nakupovat. "Utrácejí peníze, které jsme u nich dříve nechali my," říkají lidé. Mají dokonce strach, aby zdražování u vás nepokračovalo a nemuseli kupříkladu vzdát časté lyžařské výlety do Krkonoš.

Ale služby spojené s turistikou jsou u vás pořád ještě na vyšší úrovni a levnější než v Polsku.

2. Je dobře, že do Evropské unie konečně vstupujeme spolu. Bohužel jsme čekali lepší podmínky.

Obával jsem se dost "členství druhé kategorie", a to se bohužel stává skutečností.O tom jsem zcela jednoznačně přesvědčen. Ale nejsem až takový pesimista, své místo si budeme muset vybojovat.

Cheneby: Městečka jsou jako Francie před 50 lety - Francie

Stephan Cheneby, lyžařský instruktor, 35 let, Carnac

1. Když se řekne Česká republika, je to jasné - na prvním místě se mi vybaví zcela bezkonkurenčně Praha. Není to ale úplně pozitivní vzpomínka. Když jsem ji navštívil, byla špinavá a znečištěná. A přitom v jejím centru stojí překrásné budovy, ulice jsou plné umění (vrcholem je orloj na Staroměstském náměstí).

Česká republika je podle mě zemí, která nemá peníze, aby mohla udržovat své památky. Ale pokouší se o to a to je dobře. Navštívil jsem i malá města. A aniž bych se chtěl někoho dotknout, musím říct, že vypadají jako Francie před padesáti lety.

2. Abych řekl pravdu, nevěnuji rozšíření Evropské unie a politice vůbec velkou pozornost. Nečtu noviny, a proto se v tom příliš neorientuji. Říkám si však, proč by Česká republika a další státy bývalého východního bloku měly zůstat stranou?

Vždyť Evropská unie už má tolik členů, tak proč by nemohla mít ještě nějaké další. Žil jsem dlouho v USA, a proto věřím v silnou Evropu, která by se stala konkurentem Spojených států.

Taube- Reis: Tradice jsou ohroženy, ale udržíte je - Švédsko

Lasse Taube-Reis, penzista, 63 let, Stockholm

1. Je toho mnoho, co mi připomíná Českou republiku. Havel, Smetana, Laterna magika, Český ráj, pivo, knedlíky, pražské jaro, Dubček, ruská intervence, Palach, sametová revoluce... Je v tom i kus mého života. Poprvé jsem u vás byl v roce 1969 a od té doby mnohokrát.

Mám v Česku řadu přátel, je pro mě druhým domovem. Švédi si často spojují jméno Václava Havla s Olofem Palmem. Pro naše batůžkáře jste velmi populární destinace, protože je u vás lacino a služby jsou přitom na úrovni.

2. Pro vás to bylo dobré rozhodnutí. U Švédska už si tak jistý nejsem. Kdyby se dnes konalo referendum, hlasoval bych pro vystoupení. Předali jsme do Bruselu příliš mnoho pravomocí a získali za to málo výhod. Je dobře, že mladí mohou studovat a pracovat, kde chtějí. Zlevnilo letecké spojení. Zbytek nestojí za nic. U vás je to však něco jiného vy se vracíte do Evropy, uzavřete tím jisté období historie. Vaše tradice se sice ocitají v ohrožení, ale věřím, že si je zachováte.

Mehring: Známe vás jako otevřené a tolerantní lidi - Německo

Johannes Mehring, pracovník IT, 30 let, Mnichov

1. Mám Českou republiku vlastně za rohem, takže zkusím řadit asociace, kterých se mi okamžitě vybavuje hodně, tak jak mi budou přicházet na mysl.

Ale nejde o pořadí podle důležitosti: Karlovarské oplatky, Budvar, Zlatá Praha, Plzeň, pražská defenestrace, Václavské náměstí, Karel IV., Morava, Šumava, Krušné hory, Sudety, Krkonoše, pramen Labe, Vltava, Karlův most, Varšavská smlouva, pražské jaro, Alexander Dubček, Charta 77, Václav Havel, NATO, Temelín, lední hokej, české pohádkové filmy, kocour Mikeš...

2. V Německu a pravděpodobně i v tzv. západní Evropě není pro mladou generaci jednoduché udělat si o České republice obrázek. Až do roku 1989 se o té zemi vědělo, snad jen že existuje. Za posledních patnáct let bylo však slyšet a vidět hodně pozitivního.

Češi v Německu platí jako lidé otevření světu, tolerantní a liberální, což je zřejmě dáno jejich mentalitou a zajisté i jejich historií od roku 1945 do 1989.

Verhoeven: Češi tvrdě pracují, ale podceňují se - Nizozemsko

John Verhoeven, novinář, 50 let, Utrecht

1. Poprvé jsem byl u vás jako 18letý v roce 1972 se skupinou studentů. Nikdy nezapomenu na krásnou Prahu, její přítmí. Lidé byli zasmušilí kvůli roku 1968 a pesimističtí. To všechno se změnilo. Cítil jsem to při své návštěvě v roce 1991, 1993 i při dalších pobytech. Vím, že Češi jsou vzdělaní, že jsou dobří ve strojírenství a ve filmovém umění. Ale dodnes nejsou příliš optimističtí.

2. Češi jsou možná nejvzdorovitější ze všech Středoevropanů. To je důvod, proč si myslím, že se zapojí do EU lépe než ostatní noví členové. Pracují tvrdě, žijí skromně a šetří. Doufám, že se spojí s ostatními menšími zeměmi, aby čelili velkým hráčům - jako jsou Německo, Francie a Španělsko - kteří kladou vlastní národní zájmy na první místo (i na druhé a na třetí). Jediné, co mi na Češích vadí, je, že nemají podle mne dostatek sebedůvěry. Až příliš se podceňují.

V EU je třeba, aby byli na sebe hrdí, sebevědomí, aby mohli hájit svá práva. Toto se Češi musí naučit. V EU se skromnost nenosí.

Petzold: Na unii nejsou Češi dostatečně připraveni - Rakousko

Günter Petzold, fiakrista, 51 let, Vídeň

1. Když se řekne Česko, vybaví se mi pivo, Praha a Baťa. A naše vídeňská ulice Mariahilfer Strasse plná českých turistů, kteří se především po otevření hranic před čtrnácti lety, ale také nyní shánějí po levném zboží. Ale chápu to. Funguje to i obráceně. Po zavedení eura, které v Rakousku přineslo dvojnásobné ceny, zase my jezdíme nakupovat do levnějšího Česka a na Slovensko. A často zajedeme s rodinou k vám i na nedělní oběd. A natankovat.

2. Na vstup do unie nejste podle mě dostatečně připraveni. Od vaší revoluce jste sice ušli velký kus cesty, o tom není nejmenších pochyb, ale členství v unii vyžaduje poněkud jiný standard.

Rozumím však, že nechcete zůstat v izolaci, do unie ostatně vstoupily i chudší a podstatně méně rozvinuté státy než Česko. Doufám jen, že nám Češi nebudou brát práci, protože my sami ji nemáme. Rakouský zaměstnavatel upřednostní levnější českou pracovní sílu a mnozí podnikatelé přesouvají firmy na vaše území, protože je to pro ně výhodnější.

Franssens: Nepřichází vás trochu moc najednou? - Belgie

Mihael Franssens, překladatel, 26 let, Brusel

1. Česko, to je pro mne Praha. Na tom asi není nic zvláštního. To vám Čechům asi říká každý.

A Praha, to jsou divadla, Kafka, kultura, ale také padesát let komunismu a staré domy. Ale už to může být možná úplně jinak, protože jsem byl ve vašem hlavním městě naposledy před deseti lety.

2. S Českem v unii nemám samozřejmě problém. Jenom mě napadá, zda Češi nemají problém s menšinami, zvláště s romskou. Myslím, že jsem o tom něco v posledních letech slyšel nebo četl.

Problém s Českem nemám, ale rozšíření unie ve mně přece jen budí určité obavy. Mám trochu strach, že když teď přijde do unie deset zemí najednou, zablokuje to unijní instituce. Už při patnácti zemích byly dost často zablokované.

Chtělo by to hlubokou reformu unie.

(zah), MF DNES

obsah | publicistika