Češi toho moc o EU nevědí

Vláda proto chystá nový systém informování o Evropě

Rok po vstupu Česka do Evropské unie hodnotí většina Čechů (56 procent) členství v pětadvacítce pozitivně, neboť se domnívají, že jim přináší výhody. Konstatují to závěry včera zveřejněné národní zprávy průzkumu veřejného mínění Eurobarometr, který ve všech členských státech vypracovává Evropská komise. Ze zprávy ale zároveň vyplývá, že Češi nejsou o EU dostatečně informováni, a dokonce poklesl i jejich zájem o získávání informací. "Povědomí o Unii je spíše povrchní a abstraktní," podotkl sociolog Jan Hartl.

"Vláda si je vědoma toho, že informační deficit je vysoký. V této souvislosti jsme vypracovali strategii, podle které začneme intenzívněji informovat veřejnost o Evropě," přiznala včera Právu Petra Mašínová, ředitelka vládního odboru informování o evropských záležitostech. "Chceme, aby byly výsledky vidět už do konce roku," zdůraznila s tím, že již od října vláda spustí nový informační systém o EU s cílem, aby si každý mohl snadno najít informace o Evropské unii.

Podle Eurobarometru se Češi o Unii nejčastěji dozvídají z televize a tisku. Internet preferuje jen 19 procent občanů, což je o tři procentní body pod evropským průměrem.

Přestože Češi většinou důvěřují evropským institucím, na národní instituce se dívají s velkou dávkou pesimismu. České vládě věří jen 23 procent respondentů, národnímu parlamentu pouze 17 procent. Naopak Evropské komisi věří 46 procent dotázaných a europarlamentu dokonce 51 procent. "Unie pro Čechy kontrastuje s pocitem marasmu u nás," komentoval výsledky Hartl. Podle Hartla se totiž se zmatky na domácí politické scéně vytratila pro řadu obyvatel Česka téměř budoucnost. Jistotu proto raději hledají v Unii.

Na ní oceňují zejména výhodu v podobě svobodného cestování, studování či zaměstnání. Dvaašedesát procent Čechů rovněž pozitivně hodnotí stav evropského hospodářství.

Většina dotázaných podporuje vývoj EU směrem k politické unii, společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, ale i myšlenku vícerychlostní Evropy.

Pokles zaznamenala naopak euroústava: její podpora klesla proti loňsku o 19 procentních bodů na 44 procent. Experti to dávají do souvislosti s kampaní některých politiků, kteří hovoří o ztrátě národní suverenity v případě přijetí euroústavy. Nadpoloviční většina Čechů (51 procent) také nesouhlasí s rozšířením Unie o Turecko.

Tabulka

Co pro Čechy znamená EU (v %)

Cestování, studia a práce v EU 67
Mír 30
Ekonomická prosperita 30
Euro 29
Byrokracie 29
Demokracie 26
Větší kriminalita 25
Plýtvání peněz 24
Silnější slovo ve světě 22
Kulturní rozmanitost 19
Nezaměstnanost 18
Nedostatečná kontrola na vnějších hranicích 15
Ztráta kulturní identity 14
Sociální ochrana 12
Neví a jiné 3

IVETA KRAMEŠOVÁ

obsah | publicistika