Česko a Slovensko sú investičným rajom

Keby sa dali dohromady podmienky pre investorov v Česku a na Slovensku, nemala by výsledná kombinácia v Európe konkurenciu.

Najväčšími výhodami každej z obidvoch krajín je totiž práve to, čo druhej chýba a čo investori kritizujú, informuje o tom český denník Hospodářské noviny.

V získavaní zahraničných firiem vedie zatiaľ Česko. Slovensko zažíva výrazný prílev investícií až v posledných rokoch - vďaka reformám pravicovej vlády v daňovej a sociálnej oblasti a vo vytváraní podmienok na podnikanie. Slovensko má teraz navyše jeden triumf, a síce reformnú povesť - podnikaniu naklonenej krajiny. Podľa výskumu Nemecko-maďarskej priemyselnej a obchodnej komory je Slovensko z nových krajín EÚ najlákavejším cieľom investícií firiem z Nemecka.

Česko zase zarába na spokojnosti investorov, ktorí sa preň rozhodli už predtým. Pokiaľ sa investori rozhodnú vybrať si pre svoju investíciu ČR, majú istotu, že sa im podarí nájsť dobre pripravenú priemyselnú zónu s kvalitnou infraštruktúrou. SR chce do podpory vzniku nových priemyselných parkov teraz investovať ďalších viac ako 1,5 mld korún. Okrem nízkych miezd bodujú Slováci u investorov tiež zavedením rovnej dane a zjednodušenými podmienkami na podnikanie. Naopak odvody za zamestnancov patria medzi najvyššie v Európe.

(r)

obsah | publicistika