Kolika let se dožijí dnešní děti?

Lidský věk se prodlužuje. Zdravý životní styl, rychlý pokrok v medicíně. To jsou hlavní příčiny toho, proč se věk Čechů prodlužuje. Jen za posledních patnáct let o pět roků. Pokud se najde lék na rakovinu, mohli by se Češi dožívat v roce 2070 až 120 let.

Praha - Přes sto tisíc dětí, které se loni v Česku narodily, se může těšit na dlouhý život. "Vybraly" si ke svému životu z tohoto pohledu celkem přívětivou zem. Česko totiž v rámci východní Evropy vede žebříček dlouhověkosti. Naděje dožití je u nás srovnatelná se západoevropskými zeměmi. Nyní činí 79 roků u žen a přes 72 u mužů. Například v Rusku se muži dožívají nanejvýš 59 let a ženy 72 let. Ukázaly to nejnovější statistické údaje Světové zdravotnické organizace. "Přestože u nás v posledních třech letech naděje dožití stagnuje, do budoucna věříme, že ještě poroste," komentuje data geriatrička Eva Topinková.

Česko se totiž - pokud jde o úroveň zdravotnictví a dodržování zásad zdravého životního stylu - neliší od vyspělého světa. "Tím pádem by se měla naděje dožití prodlužovat tak jako na Západě. Tedy o tři měsíce každý rok," předpokládá Topinková.

Pokud bychom to chtěli ještě urychlit, museli bychom podle lékařů vedle zdravé výživy začít ještě sportovat. I pohyb, který většině Čechů zatím chybí, má vedle zdravé stravy a perfektní zdravotní péče na prodlužování života významný vliv.

Dlouhověkost má však vedle pozitiv i své nevýhody. Čechy bude čím dál víc "trápit" rakovina. To je totiž cena za to, že lékaři už dokážou úspěšně bojovat s infarkty a dalšími cévními chorobami, na které se doposud umírá nejvíce.

Každý se dožije rakoviny?

"Zatímco ve vyspělejších zemích, kde se lidé dožívají vyššího věku, umírá na nemoci srdce a cév třetina obyvatelstva, na Východě, kde lidé umírají mladší, jsou to až dvě třetiny. U rakoviny je poměr přesně obrácený," píše se ve studii Světové zdravotnické organizace.

Docent Jiří Petera z královéhradecké onkologické kliniky to vysvětluje jednoduše: "Dá se říci, že čím déle člověk žije, tím větší je riziko, že onemocní rakovinou." Lékaři jsou sice v odhalování i léčbě nádorových onemocnění čím dál lepší, ale na "zázračný" lék proti rakovině jako jedné z mála smrtelných nemocí se stále čeká.

Čekáme na "zázračný" lék

Podle odborníků se tak jednou "své" rakoviny dožije skoro každý. Výskyt rakoviny se však v Česku kraj od kraje liší. Tak třeba rakovinou tlustého střeva a plic, na kterou se nejčastěji umírá, jsou nejvíce postiženi obyvatelé jižních Čech a Plzeňska. Ročně tam těmito chorobami onemocní 223 mužů na sto tisíc obyvatel. Ve Středočeském kraji jich je skoro o padesát méně na sto tisíc obyvatel. Ženy zase nejvíce ohrožuje rakovina prsu a dělohy. Smutnou statistiku vedou kraje Pardubický a Ústecký.

Nejméně nemocných rakovinou je naopak na Vysočině. Čím to? S jistotou to lékaři netuší. Odhadují, že na to má vliv rozdílnost stravy a ekonomická vyspělost každého regionu. Vliv má i dostupnost zdravotní péče, i když nemocným s rakovinou zatím většinou umíme život jen prodloužit. Například pacienti s rakovinou žaludku žijí ve srovnání s koncem osmdesátých let dvakrát tak dlouho.

Teorie: bude nám až 120 let

"Nad určitou věkovou hranici už dnes zkrátka žije spousta lidí s nádorem," podotýká zástupce přednosty Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Bohuslav Konopásek. Právě objev "zázračného léku" proti smrtelné chorobě by mohl dlouhověkost v Česku ještě prodloužit.

Vědci tvrdí, že lidský organismus dokáže teoreticky žít až do sto dvaceti let. Takového věku, pokud se najde lék, který dokáže rakovinu přemoci, bychom podle odhadů mohli dosáhnout kolem roku 2070. "Něco podobného se stalo v době, kdy se objevil penicilin. Naděje dožití okamžitě vzrostla," upozornila demografka Jitka Rychtaříková.

JANA BLAŽKOVÁ, LENKA PETRÁŠOVÁ

obsah | publicistika