Byť europoslancom je slovenským snom

Významné miesto v Bruseli, príjemný plat, stretnutia s dôležitými ľuďmi. Podobný sen o budúcej kariére má veľa slovenských politikov. Štrnástim z nich sa splní. Európska únia minulý týždeň rozhodla, že Slovensko po vstupe bude mať vo viac ako sedemstočlennom Európskom parlamente štrnásť poslancov. Občania ich zvolia v roku 2004.

Hoci europarlament nemá zásadný politický vplyv, kreslo europoslanca je pre slovenských politikov určite atraktívne. Získajú meno v európskej politike a aj plat 8400 eur mesačne je na naše pomery vysoký. "Jednoducho život tam je fajn," poznamenal jeden európsky diplomat. Nepresadí sa však každý. "Musí to byť skúsený politik, musí ovládať cudzí jazyk a pravidlá zákulisnej politiky," povedal pre SME Jan Marinus Wiersma, holandský europoslanec a spravodajca Európskeho parlamentu pre Slovensko. Wiersma hovorí, že najlepšie je patriť k veľkej európskej strane. "Nezáleží príliš na štátnej príslušnosti, dôležité je mať za sebou silnú stranu."

Zákon o voľbách do Európskeho parlamentu je pripravený, ale ešte ho musí schváliť parlament. Koalícia ho chce schváliť ako ústavný. Podľa návrhu bude Slovensko jedným volebným obvodom, kandidovať budú môcť len politické strany a koalície, nie nezávislí kandidáti. Voľby by mali vyzerať podobne ako parlamentné, na kandidátkach strán bude môcť byť len štrnásť mien. Volič bude môcť zakrúžkovať len jedného kandidáta. Politici, ktorých denník SME oslovil, väčšinou odpovedali, že o miesto europoslanca majú záujem. Niektorých zaujíma európska téma, iní chcú zlepšovať imidž krajiny, ďalší to vidia ako ideálny štart novej kariéry. "Keď sedíte v dobrej reštaurácii s europoslancami, ktorí majú veľký vplyv na domáce vlády, a debatujete pri dobrom vínku, máte možnosť výrazným spôsobom zlepšiť imidž našej vlasti," hovorí Jozef Banáš z ANO, ktorý sa už rozhodol kandidovať.

Okrem neho by kreslo chceli napríklad Boris Zala či Monika Beňová zo Smeru. V SMK majú podľa našich informácií záujem Pál Csáky a József Berényi, v KDH je možným kandidátom Ján Figeľ, HZDS zrejme nominuje Oľgu Keltošovú, Petra Baca, ale o mieste europoslanca uvažuje napríklad aj Vojtech Tkáč. Nominácia by potešila Tomáša Galbavého z SDKÚ, záujem by mal aj Pavol Hamžík.

MICHAL FRIŠ, BARBORA TANCEROVÁ, SME

obsah | publicistika