Poškozuje vás Brusel? Stěžujte si

árod pesimistů - tuto nálepku získávali při přístupových jednáních Češi od nejrůznějších orgánů Evropské unie. O "zálibu" reptat nepřijdeme ani po prvním květnu. Naopak. Každý občan ČR, jenž se bude cítit chováním nějaké unijní instituce poškozen, si na ni může stěžovat.

Nabízené výsady ale automaticky neznamenají, že by daný stát českému občanovi například půjčil nevratně peníze na pokrytí výdajů. Naopak, transakci musí nejdříve povolit naše úřady. Postižený po oficiálním schválení vyplní jednoduchý formulář, v němž se zaváže k následné úhradě sumy.

Námitky euroskeptiků týkající se ztráty práva vytvářet vlastní zahraniční politiku vycházejí nejčastěji z principů Společné zahraniční a bezpečnostní politiky (SZBP).

Zmíněný závazek v sobě přináší mj. povinnost zemí sladit v rámci Unie kroky při nejdůležitějších světových událostech, kde by nejednotnost mohla společenství poškodit. Idea se ukázala poprvé jako nefunkční během války v Iráku. Tehdy daly jednotlivé vlády před postupem EU přednost národním zájmům.

NOVINKY

obsah | publicistika