Kdo nehulí, není Čech

Evropské monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti nás včera ujistilo v tom, že marihuana je z celé unie nejrozšířenější drogou právě u nás.

Vedle faktu, že jsme "trávoví" přeborníci, se náš "reprezentativní vzorek" vyznamenává i při užívání taneční drogy extáze, pervitinu a lysohlávky.

Zajímavě vedle těchto tvrzení vypadají výzkumy líčící mladou generaci jako sebevědomé pragmatiky, kteří vědí, co chtějí. Což dost dobře nezapadá do představ "represistů", kteří kuřáky marihuany vidí jako mentálně slabé, kolísavé typy, pro které je tato droga jen startem ke kariéře závisláka. Jenže ani data výzkumu téhle optice nenahrávají.

Bez vědeckého zápalu to vypadá, jako by typický český konzument drogy byl rekreační uživatel, který se podobně jako jeho tatíci a dědové o víkendu "pořádně odreaguje", tedy intoxikuje. Jenže zatímco "konzervativci" se přiotravují alkoholem, mládež provozuje inhalaci, vedle nikotinu a dehtu, především "alternativních" látek. Ovšem činí tak v souladu s taktikou zděděnou po předcích, která velí: ráno hajdy do práce.

Aniž bychom chtěli kritizovat podrobný zájem výzkumníků o jednotlivé drogy - bude je také zajímat, zda v Česku umírá více lidí na fernet, či na světlý ležák?

MARTIN ZVĚŘINA

obsah | publicistika