Koncesionárske poplatky - ako vás ošklbú

Možno mnohých majiteľov televíznych prijímačov prekvapila v minulých dňoch výzva na zaplatenie koncesionárskeho poplatku, či dokonca platobný rozkaz zaslaný súdom. Mnohým totiž prišla táto výzva neoprávnene. Preto si niektorí možno povedia: "Ja nič nemusím robiť, lebo žiadny dlh nemám." Pasivita sa však môže kruto vypomstiť.

Na príklade, ktorý sa skutočne stal, vám ukážem, aké fatálne dôsledky môže mať nečinnosť. V našom prípade fyzická osoba, podnikateľ - prevádzkovateľ espresa, mal televízny prijímač určitý čas vo svojej prevádzke. Za tento čas si riadne platil koncesionárske poplatky. Keďže sa prijímač neodbornou manipuláciou náv-števníkov pokazil, odhlásil ho. Žiaľ, nezaslal STV tento list doporučene. Zákon o koncesionárskych poplatkoch síce nevyžaduje takúto skutočnosť oznamovať, ale takto zaslaný list je veľmi hodnoverným dôkazom v prípadnom spore s STV. Dotyčný podnikateľ dobromyseľne predpokladal, že týmto je celá kauza vyriešená. Po roku a pol dostal zo súdu platobný rozkaz vo veci nezaplatenia koncesionárskych poplatkov. Bez predchádzajúcej výzvy, ako to vyžaduje zákon o koncesionárskych poplatkoch. Advokátska kancelária, ktorá zastupovala STV, síce výzvu zaslala, ale na nesprávnu adresu.

V každom prípade treba podať proti tomuto platobnému rozkazu odpor s odôvodnením, lebo v opačnom prípade by sa mohla niekoľkostokorunová dlžoba zmeniť aj na stotisícovú traumu. Záleží len na období, čo meškáte s údajným neplatením. Ako? Nepodaním odporu sa správoplatní platobný rozkaz a stane sa dôvodom exekučného vymáhania pohľadávky. Okrem koncesionárskeho poplatku ste povinný zaplatiť niekoľkotisícové trovy - a to za súdne poplatky, trovy právneho zastúpenia STV a trovy exekúcie. Aj pri stokorunovej dlžobe môže tento špás stáť minimálne dve-tri tisícky. A to je len začiatok.

Skutočný bonbónik čaká na domnelého neplatiča až potom. Podľa paragrafu 8 ods. 2 zákona o koncesionárskych poplatkoch poplatok z omeškania je 5 000 korún u fyzických osôb a 15 000 korún u právnických osôb za každý, aj len začatý mesiac omeškania, a to za každý prijímač. Ide o zákonom stanovené poplatky z omeškania, ktoré nemôže súd znížiť pre ich absolútnu neprimeranosť. Poplatok z omeškania sa neodvíja percentuálne od dlžnej sumy, ako to býva bežné v zmluvnom práve. Je rovnaký za každý mesiac, či dlhujete stovku, alebo desaťtisíc. Pri nezaplatenom mesačnom poplatku sto korún a ročnom omeškaní vznikne dlh len na poplatkoch z omeškania vo výške 60-tisíc korún!

Zákon o koncesionárskych poplatkoch má toľko medzier, že je skôr návodom, ako poplatky neplatiť. Nedostatky zákona nahradil zákonodarca neprimerane vysokými poplatkami z omeškania. Nie som za to, aby sa neplnili povinnosti, ktoré vyžaduje zákon, ale chýba tu akákoľvek adekvátnosť sankcií. Nehovoriac o chaotickej evidencii neplatičov u nás. Práve z mylných podkladov môžu vzniknúť priam neriešiteľné situácie.

Zákonodarca preto chce čo najskôr riešiť túto situáciu novelou zákona. Je otázne, kedy to bude a ako sa popasuje s prípadmi, ak nárok zaplatiť poplatok z omeškania vznikol už počas účinnosti novely. V každom prípade, ak vám príde neoprávnený platobný rozkaz za nezaplatené koncesionárske poplatky, konajte, lebo nečinnosťou môžete legálne prísť o majetok.

JOZEF VOZÁR

obsah | publicistika