Gašparovič má imidž ľudového prezidenta

Ivan Gašparovič má po dvoch rokoch v úrade imidž ľudového a pomerne bezkonfliktného prezidenta, zhodli sa na tom politológovia. Hlava štátu sa podľa nich niekedy viac ako o politiku zaujíma o šport, na rozdiel od svojho predchodcu Rudolfa Schustera však do parlamentu vracia menej zákonov.

Analytici pripomenuli aj to, že Gašparovič krátko pred voľbami zasiahol do domácej politiky, keď podporil svoju stranu Hnutie za demokraciu, alebo nevymenoval kandidáta na post viceguvernéra Národnej banky Slovenska Vladimíra Tvarošku.

"Gašparovič sa v poslednej dobe zapojil do volebnej kampane," povedal politológ Miroslav Kusý. Podľa Kusého sa prezident už v minulosti preukázal, že nie je nestranný a hodnotí politické zoskupenia. Priazni prezidenta sa podľa neho okrem HZD teší aj najsilnejšia opozičná strana Smer-sociálna demokracia, ktorá mu výrazne pomohla k zvoleniu do úradu.

Prezident však dlhodobo odmieta, že stojí na strane opozície. Priznáva len, že sa cíti byť stredovým politikom "s miernym odklonom doľava". Dokazujú to podľa niektorých odborníkov Gašparovičove vyjadrenia, v ktorých kladie dôraz na sociálne otázky ako aj kritika niektorých dosahov reforiem na občanov.

"Ivan Gašparovič hrá úlohu ľudového prezidenta. Má rád rýchle autá, chodí na diskotéky a bežný občan si hovorí, že je taký, ako my," dodal Kusý.

Aj podľa politológa Petra Horvátha z Univerzity svätého Cyrila a Metoda sa Gašparovič snaží vystupovať ako ľudový prezident, ktorý má bližšie k ľavicovej opozícii. "Funkcia prezidenta je u nás viac ceremoniálna a niektoré Gašparovičove vystúpenia by si vyžadovali väčší pátos," tvrdí politológ. Prezidentovo doterajšie počínanie podľa neho nasvedčuje tomu, že o úrad sa bude uchádzať znova.

Horváth vyzdvihol, že Gašparovič pri vracaní zákonov parlamentu používal vecnejšie argumenty ako jeho predchodca. "Až na niekoľko výnimiek to neboli politické, ale odborné rozhodnutia," myslí si Horváth. Podľa Samuela Abraháma z Trnavskej univerzity sa Gašparovičovi nepodarilo byť nadstraníckym prezidentom a štátnikom. "Svojimi dobročinnými aktivitami si buduje lacnú popularitu, ale ako štátnik sa vôbec neprejavil," povedal. Počas svojho dvojročného pôsobenia podľa neho nepriniesol do verejnej diskusie žiadnu vážnejšiu tému. Gašparoviča považuje za najdôveryhodnejšieho politika na Slovensku asi 12 percent občanov. Podľa májového prieskumu Ústavu pre výskum verejnej mienky skončil na druhom mieste za predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, ktorého za najdôveryhodnejšieho politika označila vyše štvrtina obyvateľov.

ČTK

obsah | publicistika