Koniec národniarov na Slovensku

Vysvetliť niekomu, kto nežije na Slovensku, prečo sa nedohodli dve strany v záujme pôsobenia v parlamente, získania finančnej podpory od štátu a priestoru v médiách, nie je jednoduché. Navyše, ak sa k tomu - ako v prípade posledného predvolebného rokovania lídrov SNS a PSNS - pridá medializovaný vajíčkový incident. Lídri oboch národných strán sa i v duchu straníckej ideológie rozhodli riadiť srdcom, a nie rozumom. Snáď len existencia (bývalého) citového vzťahu môže byť príčinou osobnej neznášanlivosti, ktorá vyústila do samostatného postupu oboch národných strán do volieb.

Zostať mimo parlamentu, stratiť financie zo štátneho rozpočtu a najmä mediálny priestor znamená ťažkú cestu späť. Ani pravdepodobná zmena lídrov situáciu nezlepší. Ako Slota, tak aj Malíková vďačia za svoju známosť hlavne slovenským médiám. Obaja tvorili pre médiá jednoduché sústo so zaručenou pozornosťou divákov, poslucháčov či čitateľov. Z pôsobenia Slotu v celoštátnej politike zostanú v pamäti iba jeho vyjadrenia na Maďarov, Rómov či príslušníkov vládnej koalície. Osobitnou kapitolou sú charakteristiky jeho niekdajšej straníckej podpredsedníčky Malíkovej. Ostatne, Slotov povolebný výrok o Malíkovej ako "kysuckej náne" získal toľko pozornosti, akoby ani nešlo o reprezentanta neparlamentnej strany.

Svoje o oboch lídroch vypovedajú aj ich interpretácie volebného neúspechu. Líder PSNS Slota našiel tri príčiny: genetickú sprostosť Slovákov; likvidáciu národných síl ľuďmi z SNS, ktorí sú riadení ruskou mafiou a v neposlednom rade dámu, "ktorá nie je celkom normálna". Predsedníčka SNS Malíková našla dôvody volebného neúspechu "v niekoľkoročnom tlaku a viacerých snahách o likvidáciu SNS a diskreditáciu čelných predstaviteľov strany", ale tiež vo vytvorení strán dvojníkov, ktoré boli slúžkou vládnej koalície.

Odlišné stratégie zvolili predsedovia aj v prípade vyvodzovania dôsledkov za volebný neúspech. Slota po voľbách ponúkol k dispozícii svoju funkciu a zameral sa na svoje ďalšie pôsobenie vo funkcii žilinského primátora. To ho napokon vždy zaujímalo najviac. Malíková hneď po voľbách odcestovala do Ruska, podľa jej slov pre "obavu o vlastnú bezpečnosť". Keď sa niektorí členovia vedenia SNS na čele s Oberhauserom pokúsili o zvolanie mimoriadnej ústrednej rady, označila to za sprisahanie. Údajne jej chceli zabrániť vo verejnom vystúpení, kde chcela "oboznámiť členskú základňu a verejnosť so závažnými informáciami týkajúcimi sa úzkych kontaktov niektorých čelných funkcionárov SNS s určitými spravodajskými štruktúrami, ako aj s inými politickými stranami so zámerom poškodiť SNS".

Uplynulý víkend sa ústredná rada strany uskutočnila aj za prítomnosti Malíkovej, a nič sme sa nedozvedeli. Aj tak sa líderka strany vyrovnáva s volebnou prehrou. Po vzdaní sa funkcie primátorky v Čadci, prehre v druhom kole volieb na predsedu VÚC v Žilinskom kraji je neúspech v parlamentných voľbách pre Malíkovú treťou výraznou prehrou za posledné roky.

Bez parlamentného zastúpenia zostalo po týchto voľbách 200 717 voličov PSNS a SNS. Nielen ľavicový, ale i národný priestor zostáva v parlamente neobsadený. Časť z neho zaberie HZDS, časť SMER so svojou ochranou národno-štátnych záujmov, časť KDH obranou kultúrno-etickej zvrchovanosti. I programové tézy novej vládnej koalície počítajú s presadzovaním "národnej identity v kultúrno-etických záležitostiach". Obe národné strany sa vzdali ponuky prežiť v parlamente ďalšie pohodlné volebné obdobie, počas ktorého sa pravdepodobne staneme členmi NATO i EÚ. Bolo by čo kritizovať. Vďaka za iracionálnosť.

ERIK LÁŠTIC

obsah | publicistika