Turisté pozor! Kradou i v hotelu

Neopíjejte se a buďte opatrní, vzkazuje britské velvyslanectví svým turistům, kteří míří do Prahy. Rady, jak nepřijít o peněženku a neskončit na záchytce, jim dává prostřednictvím nové kampaně.

Plakátky, skládací letáčky do kapsy i pivní tácky využívá ve své nové kampani velvyslanectví Velké Británie v Praze. Chce varovat ostrovní návštěvníky hlavního města především před krádežemi. Kampaň s názvem Nenechte si ničím kazit výlet běží v celkem šestnácti evropských zemích, například na Slovensku, v Estonsku nebo Maďarsku.

Propagační předměty dostanou turisté ze Spojeného království například v hotelích, od cestovních kanceláří nebo v informačních centrech. Velvyslanectví doufá, že kampaň nejen zpříjemní pobyt návštěvníků v Praze, ale také ulehčí práci konzulárního oddělení úřadu.

Peněženky, fotoaparáty nebo kamery se turistům neztrácejí jen v přeplněných dopravních prostředcích, ale i z hotelů. "Snažíme se upozornit lidi, aby si hlídali věci i tam, kde se krádež nepředpokládá. Věci mizí dokonce i z hotelových sejfů a nejedná se přitom o hotely nižší kvality," uvedla mluvčí britského velvyslanectví Ingrid Ludvíková.

Číšník zlodějem

Zárukou bezstarostného bezpečí nejsou ani vybrané restaurace. "Manžel přišel o peněženku, kterou měl v zavřené kapse kabátu přehozeného přes židli. Restaurace přitom byla téměř prázdná, takže jsme si jisti, že kradl číšník. A přitom ten podnik vypadal tak seriózně," líčí svůj zážitek z Prahy Julie Bradyová. Na internetových stránkách, kde si turisté sdělují zkušenosti z cest, je podobných referencí na české hlavníměsto hodně. Zkušenosti s kapsáři mají Britové především z metra a tramvají. "Na schodech v metru jsem si všimla dvojice, která se mačkala na moji kamarádku, ačkoliv nebyla dopravní špička a všude bylo dost místa. Když jsem ji na to upozornila, už měla otevřený batoh. Naštěstí jsme v něm měly jen svačinu," popsala další britská turistka s přezdívkou Sininen. Oblíbenou tramvajovou linkou kapsářů je číslo 22, jejíž trasa vede přes celé centrum města a na Pražský Hrad.

Společně s penězi přicházejí často turisté také o cestovní doklady. Velvyslanectví proto doporučuje, aby lidé nosili doklady a peněženky odděleně. Policie letos v létě v Praze zaznamenala asi osmdesát ztrát nebo krádeží pasů britských občanů. Kampaň upozorňuje britské turisty také na to, aby se vyvarovali nadměrného pití alkoholu a následných výtržností.

Nebezpečná pivní turistika

"Vystřízlivět v cele" zní jedno z hesel na lícové straně pivních tácků, které velvyslanectví distribuuje do turisty vyhledávaných restaurací v centru města. Rubová strana tácku varuje, že opilci mohou až na osmačtyřicet hodin skončit v cele. Varování patří především mladým Britům, kteří do Prahy jezdí za takzvanou pivní turistikou. Podle Ingrid Ludvíkové ale opilí Britové končí například na záchytce jen zřídka, jejich přestupky řeší pražští policisté nejčastěji blokovou pokutou. Českou metropoli navštívilo od letošního ledna do června 247 tisíc Britů, za celý loňský rok jich přijelo více než 650 tisíc. Britové jsou druhou nejpočetnější skupinou mezi zahraničními turisty. Česko nejvíce navštěvují Němci, třetí jsou Italové, čtvrtí Američané.

JANA NOVÁKOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | publicistika