Putin v Praze přiznal ruskou odpovědnost za srpen 1968

Ruský prezident Vladimir Putin v Praze přiznal ruskou odpovědnost za okupaci Československa v srpnu 1968. Právní ne, ale morální odpovědnost tu je, řekl po jednání s prezidentem Václavem Klausem.

"Musím vám říci naprosto otevřeně, že samozřejmě neneseme žádnou právní odpovědnost, ale mravní odpovědnost tady je," prohlásil Putin na tiskové konferenci.

Český prezident Václav Klaus jeho slova ocenil jako jasné a srozumitelné vyjádření, které vnímá i česká veřejnost. Zdůraznil ale, že s ruským prezidentem o srpnu 1968 nemluvil.

"Já nevidím důvod, abych s prezidentem Putinem dnes, 1. března 2006, řešil to, co udělal Brežněvův Sovětský svaz v srpnu 1968. My o tom oba víme, vnímáme to, byla to pro nás mimořádně tragická chvíle, ale jsem pro pozitivní pohled na přítomnost a budoucnost," prohlásil Klaus.

Jelcin tvrdil, že se za vpád vojsk nemůže omluvit

Putinův předchůdce Boris Jelcin před lety prohlásil, že Rusko se za invazi v roce 1968 nemůže omlouvat, neboť nešlo o jeho čin.

"Tento vpád odsuzujeme jako agresi, jako útok na svrchovaný, samostatný stát, jako vměšování do jeho vnitřních záležitostí. Nové demokratické Rusko nenese za tuto akci žádnou odpovědnost. Je za ni zodpovědné bývalé vedení SSSR a KSSS (sovětské komunistické strany)," zdůraznil tehdy Jelcin.

Okupace je stále "ožehavým" tématem

Bezmála čtyřicet let staré události jsou od roku 1989 stále tématem české vrcholné politiky. Před dvěma lety ODS ve Sněmovně neuspěla s návrhem na odškodnění obětí invaze. Proti tehdy byli hlavně levicoví poslanci.

Loni se o srpnové okupaci hovořilo i v Polsku. Bývalý polský prezident Wojciech Jaruzelski, který byl v roce 1968 ministrem obrany, se za ni omluvil. Prý tehdy nemohl nic jiného dělat. V listopadu země připustila, že zveřejní některé dokumenty související s obsazením Československa.

iDNES, ČTK

obsah | publicistika