Vádny spor o iterrupcie skrýva viac, ako sa zdá

Potraty. Iné slovo už ani nepočuť v konflikte, ktorý otriasa vládnou koalíciou až tak, že jej hrozí zánik. Pritom Mikuláš Dzurinda mal pravdu, keď tento týždeň povedal, že "nejde o interrupcie". Čo tým myslel, nedopovedal. Kuloáre sú v tomto otvorenejšie. Viacerí politici hovoria, že šéf ANO sa obáva policajného vyšetrovania v súvislosti s kauzami Drukos a televízia Markíza a potraty mali byť možnosťou na vyjednávanie s KDH. To však kresťanskí demokrati a minister vnútra Palko odmietli. "Ak to bude potrebné, zverejníme to," uviedol jeden z predstaviteľov KDH.

Jasnejšiu odpoveď na to, ako celý spor dopadne, dá už pondelok, keď zasadne ANO. Ak Pavol Rusko návrh zákona o interrupciách z NRSR nestiahne, koalícia sa ešte viac priblíži k rozpadu. Do problémov sa však dostane aj on sám. Podľa našich informácií niekoľko poslancov ANO uvažuje v takom prípade o prestupe do SDKÚ. "Neviem, či sa to stane. Musíme počkať, ako sa situácia vyvinie na rokovaní," povedal pre Pravdu vysokopostavený politik aliancie. Nejde pritom len o poslancov, očakáva sa, že Ruskovi by mohli vypovedať poslušnosť aj jeho ministri. Ak ANO interrupcie z NRSR stiahne, situácia v koalícii sa upokojí, ale zrejme len načas. Vzťahy medzi KDH a ANO sú natoľko poškodené, že je vysoko pravdepodobné, že sa objaví nový konflikt. Aj pri tejto alternatíve však môže Rusko stratiť. A to tých ľudí v aliancii, ktorí na interrupciách trvajú.

V prípade, že o návrhu zákona o interrupciách bude NRSR rozhodovať a aj ho schváli, ešte to nebude znamenať rozpad koalície. Je pravdepodobné, že prezident zákon vráti na späť do NRSR. Koalícia tým získa niekoľko týždňov na riešenie krízy. Navyše pri opätovnom prerokúvaní v NRSR, musí za zákon hlasovať až 76 poslancov. A toľko poslancov zrejme svoj hlas nedá. NRSR by ho teda zmietla zo stola a čakalo by sa až do konca roka na rozhodnutie Ústavného súdu o interrupciách.

V celom konflikte medzi vládnymi stranami nezostáva bokom ani opozícia. Snaží sa síce využiť situáciu na vyvolanie predčasných volieb, nevyhýba sa však ani kontaktom so zvyškom koalície, ktorá sa pripravuje na to, že ANO či jej časť opustia vládu. Uvažuje sa nad tým, že alianciu by dočasne do vstupu krajiny do EÚ nahradila Tkáčova skupina. Keďže jej hlasy na doplnenie väčšinovej vlády nestačia, padli medzi poslancami úvahy, aby ku koalícii prešli politici z iných opozičných strán. Také návrhy však boli zatiaľ odmietnuté.

NORA SLIŠKOVÁ

obsah | publicistika