Vábničky na turisty: Praha, hrady a lázně

Praga, Praha, Prague. Každý druhý turista, který přijede do Česka, zamíří do Prahy. Zatímco před sedmi lety se v ní zdržel jen necelé čtyři dny, letos už zůstane průměrně šest dní. I když je hlavní město samozřejmostí, turisté pomalu objevují i jiné regiony, ale většinou je navštěvují jen na skok.

"Hlavní město bude pravděpodobně vždy jedním z našich nejnavštěvovanějších míst. Zahraniční turisté však mají dále zájem o Karlovy Vary, Český Krumlov nebo Krkonoše," vyjmenovává David Gladiš, ředitel státní agentury na podporu cestovního ruchu CzechTourism.

Historická města táhnou

Města zapsaná na seznamu organizace UNESCO, jako Český Krumlov, Telč nebo Kutná Hora, mají o reklamu téměř postaráno.

"Letošní sezona byla velice silná. Loni přijelo milion lidí a letos to zatím podle informací ze zámku vypadá, že jich je o deset procent více," říká Jitka Plouharová z Českokrumlovského rozvojového fondu, který se snaží lákat turisty do tohoto jihočeského města.

"Turisté se zdrží den nebo dva. Jednak jsou to návštěvníci, kteří přijedou z Prahy, pak tady máme hodně německých turistů a stále častěji k nám zavítají Japonci, Američané a Nizozemci," dodává.

Je vůbec ještě nutné, aby Český Krumlov dělal něco pro svou reklamu? "Jistě. Jezdíme na veletrhy, výstavy, tiskneme propagační materiály, pořádáme zájezdy pro novináře a cestovní agentury ze zahraničí a podobně," říká Plouharová.

Dobrou zkušenost zažívá se zápisem do vybraného seznamu památek i Třebíč na jižní Moravě. "Proti době před zápisem před třemi roky stoupl počet turistů až trojnásobně. Ročně jsou to desetitisíce lidí," konstatuje místostarosta Třebíče Radek Číhal. Zatím se na baziliku a židovské město jezdí turisté podívat jen na skok. "Ale rádi bychom, aby zůstávali déle," dodává Číhal.

Regiony zatím představují slabé místo cestovního ruchu v Česku. Jak nalákat turisty, aby se jeli podívat i jinam než do Prahy, a strávili tak v zemi více času?

"Chystáme další reklamní kampaň, a to v Rakousku a Polsku. Turisté z těchto zemí chtějí navštěvovat další místa," dodává Gladiš.

CzechTourism se snaží přivábit návštěvníky i na skalní města, do Olomouce, Lednice či do Třeboně a přilákat je také mimo sezonu na jaře nebo v období Vánoc.

Lázeňští hosté

Ani lázeňství zatím neláká. Ze všech zahraničních turistů přijedou do lázní jen čtyři procenta, tedy zhruba 260 tisíc. Jezdí hlavně Rusové, Izraelci a Němci.

"Už pátým rokem k nám však jezdí i Francouzi. A nyní nás objevuje i vzdálenější zámoří. Přijíždějí Američané, Číňané, Thajci i Indonésané a tradičně Holanďané a Němci. Zůstávají průměrně tři dny," popisuje svou klientelu František Hes, ředitel čtyřhvězdičkového hotelu Zlatá hvězda z jihočeského lázeňského města Třeboně. Podle odhadů agentury CzechTourism každý zahraniční lázeňský host denně utratí 3800 korun. "Ročně to je celkem kolem šesti až osmi miliard korun," počítá Gladiš.

(kk)

obsah | publicistika