Praha je pro unii levná. Ne na dlouho

Čím lépe se Česko zabydlí na rozsáhlém evropském trhu, tím rychleji budou tuzemské ceny šplhat na evropskou úroveň. Zdražení přijde i bez toho, že země bude muset přijmout společnou evropskou měnu euro. Ceny rostou už dnes.

Nyní je Praha asi o 26 procent levnější než průměr evropských hlavních měst. Tato česká sleva se však bude rok od roku ztenčovat následkem výměny zboží na evropském trhu, jehož je země od 1. května součástí, konstatují experti banky Dresdner KleinwortWasserstein.

Banka od roku 1999 pravidelně zkoumá ceny asi 250 druhů zboží od jídla přes oblečení až po elektroniku ve vybraných městech Evropské unie. Zaměřuje se hlavně na značkové výrobky, které se prodávají po celé Evropě, a dají se tak lépe srovnávat. Letos poprvé byla v průzkumu zahrnuta i východní Evropa, konkrétně Varšava a Praha.

Prahu čeká scénář Madrid

Obě města jsou výrazně levnější než nejdražší Londýn. Čeká je však podobný osud jako kdysi například španělský Madrid, kde se dříve nízké ceny postupně začaly přibližovat zbytku unie.

"Prahu to čeká také. Už se to projevuje v cenách zboží, jako jsou například kamery, brzy se to projeví i na službách od taxikářů až po kadeřníky," říká jeden z autorů srovnávací studie, Marchel Alexandrovich.

Právě u elektrotechniky a bílého zboží se vliv jednotného trhu odráží nejrychleji, zatímco nejpomaleji se to projevuje u jídla.

"Je to hlavně následkem volného trhu, přijetí eura celý proces hlavně zjednoduší, protože se budou ceny snadněji porovnávat, ale už se to děje nyní," dodal Alexandrovich s tím, že ke zdražení přispěje také růst mezd, k němuž bude v nových členských zemích docházet. Odmítl však spekulovat, jak rychle to bude.

"Madrid se podle našeho srovnání přibližoval o jedno procento ročně, to by pro Prahu znamenalo až 26 let. Ve skutečnosti to asi půjde rychleji, ale netroufám si hádat, jak rychle," dodal Alexandrovich.

Největší cenové rozdíly v Evropě zatím panují u zboží, jež regulují místní zákony jako například alkohol a cigarety. Ty jsou ve východní Evropě stále podstatně levnější než ve starých členských zemích EU.

Například krabička cigaret Marlboro vyjde v Praze v přepočtu na 1,39 eura, zatímco Brit zaplatí až 7,24 eura. Jakkoliv se v Praze zdražil vstup do kina a vyjde na 5,02 eura, Londýňana stojí až 13,06 eura a obyvatele Bruselu 10 eur.

Kromě přibližování cen v nových a starých členských státech unie se opět začaly sbližovat ceny v rámci staré patnáctky. To se v minulosti téměř zastavilo, zjistili experti banky.

Rozdíl mezi nejdražším městem eurozóny Paříží a nejlevnějším Madridem se snížil z původních 10,2 procenta na 7,2 procenta. Mohly za to hlavně ceny ve španělském hlavním městě, které šly nahoru.

Přibližování cen by mělo nadále pokračovat, což potěší evropské zákazníky, říká Alexandrovich. "Ideálně by Evropa mohla vypadat jako USA, kde dosahují cenové rozdíly 5 až 10 procent, zatímco tady to bylo 14 procent," říká. "Čím víc se ceny přiblíží, tím lépe, protože to zvyšuje konkurenci a ta vede k poklesu cen, což zase potěší zákazníka."

HANA LEŠENAROVÁ

obsah | publicistika