Praha, malý Hollywood?

''Hollywood'' vzniká v Hostivaři: filmaři si na zdejších ateliérech chválí zázemí.

K budovám z roku 1935 přibyly zmodernizované prostory bývalé továrny, další mnohamiliónové investice chystá i Barrandov.

Američtí filmaři mají již několik desítek let svůj Hollywood, indičtí Bollywood a kroky jejich českých kolegů směřovaly donedávna převážně na Barrandov. To se však začíná měnit. V pražské čtvrti Hostivař se na konci loňského roku začalo poprvé točit v novém, velkém ateliéru společnosti Film Studio Gatteo. Jihovýchod Prahy se tak stává malým českým "Hollywoodem" - v lokalitě plné panelových domů a továrních hal mají zázemí již tři filmové společnosti.

Tradice i moderní zázemí

Centrem pražské filmopole se staly staré hostivařské ateliéry, které patří společnosti AB Barrandov. Byly postaveny již v roce 1935, dva roky po dokončení velkých ateliérů na barrandovském kopci. "Hostivařské ateliéry jsou doplňkem k sedmi barrandovským studiím, do budoucnosti by se tyto provozy měly orientovat pouze na natáčení reklam," říká tisková mluvčí Barrandova Dušana Chreneková.

Kromě společnosti AB Barrandov a Gatteo má na pomezí Hostivaře a Štěrbohol ještě svou základnu i společnost Dramedy Productions, která zde pro televizi Nova natáčí úspěšný seriál Redakce.

Co filmaře přivádí na okraj hlavního města? Dostatek vhodných prostor, vhodných pro přestavbu na ateliéry, a kvalitní dopravní infrastruktura, shodují se filmařské společnosti. A majitel ateliérů Gatteo Roman Synek dodává: "Díky barrandovským ateliérům v Hostivaři je zdejší lokalita pro filmaře známou adresou."

Gatteo je po AB Barrandov druhým nejstarším studiem. V bývalé továrně hned u hostivařského nádraží začala firma působit již v roce 2000. Postupně zde nákladem několika desítek miliónů korun vybudovala čtyři ateliéry s potřebným zázemím - štukatérskými dílnami, truhlárnou, skladem dekorací, kancelářskými prostorami nebo tanečním sálem. "Tím se chceme odlišit od nejrůznějších společností, které si pouze pronajmou halu a již nenabízejí další služby," uvedl Synek. Celkem zde pracuje kolem 50 zaměstnanců.

Točily se zde již scény k filmu Liga výjimečných, Bratři Grimmové nebo Král zlodějů. V jednom z ateliérů Gatteo natáčí i televize Prima pořad Prima vařečka. Celková vytíženost ateliérů je podle Synka kolem 60 procent.

Hostivař: dobrá adresa?

Nejmladším členem hostivařského "Hollywoodu" je společnost Dramedy Productions, která v části skladového areálu společnosti Ospap začala natáčet Redakci od loňského roku.

"V současné době zde točíme již třetí řadu seriálu, práce by měly skončit během května," uvedl výkonný ředitel Dramedy Productions Filip Bobiňski.

Po skončení prací na Redakci hodlá Dramedy haly využít pro další projekty. "Zatím nemohu prozradit žádné podrobnosti, jednáme s více celoplošnými televizemi," nechce být více konkrétní Bobiňski.

Svou hostivařskou adresu si Dramedy každopádně ponechá. "Prostory máme v dlouhodobém pronájmu. Je zde zázemí pro herecké šatny, omezený fundus kostýmů a rekvizit, investovali jsme do technického vybavení," doplňuje Bobiňski.

Investice plánuje rovněž AB Barrandov. "V blízké budoucnosti investujeme do Hostivaře několik miliónů korun do zázemí pro filmaře," potvrzuje Chreneková. AB Barrandov dosud do těchto ateliérů investoval kolem pěti miliónů korun.

Největší ambice mají ovšem ateliéry Gatteo. "Chtěli bychom zde vybudovat studio v klasickém slova smyslu, s vlastní tvorbou a producentskou činností, to znamená reklamy a vlastní filmy," říká Synek. O produkci by se měla starat sesterská firma Alfafilm.

ALEŠ BOROVAN

obsah | publicistika