Referendum nemá víťaza, len porazených

Všeľudové hlasovanie o predčasných voľbách nie je platné. Koalícia si však nemôže povedať, že je to jej úspech. ,,Voliči sa nevyjadrovali k vláde, nehodnotili jej prácu. Aj neúčasť na voľbách môže byť reakcia na fungovanie vlády," myslí si politológ Marek Rybář.

Dzurindov kabinet by si mal spomenúť, ako tŕpol vlani v máji, keď sa rozhodovalo o vstupe Slovenska do Európskej únie. Vtedajšie referendum totiž zachránili odporcovia členstva. Mali však odvahu a prišli k urnám. Ich účasťou sa dosiahla potrebná hranica hlasov, aby bolo platné.

Dzurindov kabinet sa určite nezbaví tlaku politických protivníkov. Tí sa otázke skorších volieb budú aj naďalej venovať už aj preto, že je to legitímna agenda každej opozície. Na programe parlamentných dní bude hlasovanie o vyslovení nedôvery premiérovi či jednotlivým ministrom. Opozícia však trpí roztrieštenosťou. Smer a HZDS medzi sebou stále súperia. V boji proti kabinetu sa budú chcieť odlíšiť. Vládnucim stranám budú znepríjemňovať život. Zákony, ktoré sa kabinetu na prvý raz podarí cez Národnú radu pretisnúť, môžu stroskotať u novej opozičnej hlavy štátu. Bude ich vracať do Národnej rady a na ich opätovné prijatie treba 76 hlasov. ,,Tie už teraz koaliční partneri ťažko zháňajú. Nemusí sa im to vždy podariť," tvrdí politológ Erik Laštic. Dzurinda sa okrem toho môže pripraviť aj na silnejúce výzvy SMK a KDH, aby po vstupe Slovenska do únie odstúpil. Budú ho presviedčať, že to už nemá zmysel ďalej ťahať. To je pre SDKÚ možno najväčšia prehra z referenda.

Prehrala však aj opozícia, a najmä strana Smer. Ficovci nemôžu z výsledkov plebiscitu jasať, aj keď argumentujú, že prišlo o 15 percent voličov viac ako pri podobnom referende pred štyrmi rokmi. Toto hlasovanie bolo predsa len výnimočné, zároveň sa totiž volila aj hlava štátu. Smer, ktorý tvrdil, že predčasné voľby sú preň dôležitejšie ako rozhodovanie o prezidentovi, však kampaň tomuto cieľu nepodriadil. Keby sa v nej viac sústredil na to, čo ľudom vlastne po predčasných voľbách ponúka, možno mohlo byť referendum úspešné. Ľudia sa každej zmeny boja. Lebo doteraz každá im priniesla nové neistoty a problémy. ,,Človek radšej uprednostní poznané zlo ako neznáme, ktoré môže byť ešte horšie," konštatovala sociologička Zuzana Kusá. Volič nemal nijakú záruku, že sa jeho sociálne postavenie zlepší. Navyše výsledok plebiscitu nebol pre poslancov záväzný. Účasť pre voliča na ňom teda bola neistou investíciou.

GABRIELA KALISKÁ, PRAVDA

obsah | publicistika