Slovenština versus čeština

Patříte-li mezi počítačově gramotné obyvatele České republiky a máte-li přístup k celosvětové síti Internet, jistě si nenechte ujít náš Internetový dotazník, který je součástí rozsáhlejšího výzkumu v oblasti česko-slovenské spolupráce. Dotazník se stručnou charakteristikou naleznete na internetové adrese: http://jdi.na/vyzkum. Prostřednictvím našeho formuláře se budete moci vyjádřit k aktuálním (zejména jazykově orientovaným) otázkám vztahu slovenštiny a češtiny na území České republiky.

Samotný dotazník si klade za úkol rekogniskovat aktuální postoje Čechů ke slovenské menšině v ČR se zaměřením na jazykovou (ale i kulturní) oblast, která je promítnuta do vyučovacích osnov ZŠ. Základní škola je totiž v současnosti (vedle médií, zejména TV) zřejmě jedinou oblastí, ve které dochází ke vzájemnému kontaktu slovenštiny (slovenským jazykem i literaturou) a naší mládeží. Pro ty, kteří zažili federalistické uspořádání naší země před rokem 1993, nedělá takřka žádné problémy porozumět slovenštině alespoň v pasivní formě (tj. pochopení obsahu). Jaká je však situace u naší mládeže ? Rozumí naši "školou povinní" slovenštině tak, jako jsme jí rozuměli i my ? Odpovědi na tyto (a další otázky) nám dají výsledky sociolingvistických výzkumů, probíhajících na našem území od roku 1997.

Z výsledků výzkumů jen krátce: sonda do úrovně pasivního bilingvismu slovenštiny na území našeho státu prokázala, že se naše jazyky postupně oddalují. Zatímco v roce 1997 takřka 55 procent respondentů odpovědělo na zadané otázky (týkající se zejména znalosti slovní zásoby slovenštiny) správně, o 2 roky později, tedy v roce 1999 bylo správných odpovědí cca. 50 procent. Úroveň pasivního bilingvismu u nás pomalu klesá, což je způsobeno z větší části zpřetrháním velkého množství kulturních vazeb (zejména v oblasti médií - TV).

A jaké jsou názory obyvatel ČR na česko-slovenské vztahy v současnosti ? Nechme hovořit samotné respondenty:


Otázka: Myslíte si, že má smysl podporovat jazyk slovenské minority v ČR ? Pokud ano, jakými způsoby ?

Z odpovědí:

Má smysl:

· Proč ne? Proč se zbavovat možnosti ovládat další jazyk, zvlášť když je tak velmi podobný naší mateřštině? A prostředky podpory slovenštiny u nás? Vydávání více slovenských knih, zařazování slovenských filmů a pořadů do hlavního sledovacího času, slovenské pohádky, kazety, přednášky, sblížení se s jazykem díky televizi a knihám už v předškolním věku a jeho rozvoj ve škole...

· Podpora tisku ve slovenštině, nedabovat určité typy pořadů, do různých debatních pořadů zvát lidi ze Slovenska.

· Je to krásná řeč a osobně ji slyším ráda. Připadá mi lepší, když Slovák mluví dobře slovensky, než třeba špatně česky.

· Aby se v minimálně zkreslené formě jejich jazyk udržel a mohl jazykovědně zkoumat.

· Všemi možnými způsoby. Hlavně v televizi.

· Smysl má cenu podporovat všechny minority,nejenom slovenské. Protože každá minorita nám může něco dát - minimálně schopnost tolerance.

Nemá smysl:

· Když tu chtějí žít, ať se naučí jazyk této země...jako každá jiná menšina...

MGR.KAMIL KOPECKÝ, PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO OLOMOUC

obsah | publicistika