Pribúda sobášov, lebo tradícia má u nás stále význam

Sobášov na Slovensku od roku 2002 pribúda, hoci inak sa náš vývoj reprodukčného správania podobá západoeurópskemu, ktoré je považované za liberálne.

Štatistici i demografi to pripisujú tzv. odloženým sobášom. Manželstvo by podľa nich nejeden pár uzavrel skôr, v minulých rokoch mu však do toho prišlo niečo dôležité.

Z manželstva u nás v zásade neplynú nejaké ekonomické výhody, ak jeden na druhého nie je finančne odkázaný. Ak niekto nemá vlastný príjem, jeho manželovi (manželke) sa základ dane z príjmov znižuje o 19,2-násobok životného minima plnoletého človeka, ale napríklad sociálne dávky či príspevky manželstvom podmienené nie sú.

Jarmila Filadelfiová zo Strediska pre štúdium práce a rodiny hovorí, že určite sú ľudia, na ktorých reprodukčné správanie sociálny systém vplýva, takže aj možnosť zníženia základu dane u nich môže "zohrávať určitú úlohu". Na vstup do manželstva však majú ľudia i inú motiváciu. "Je fakt, že obyvateľstvo Slovenska má k manželstvu prevažne pozitívny vzťah - nepovažuje ho za zastaranú inštitúciu," hovorí Filadelfiová.

Psychológ Robert Máthé povedal, že manželstvo je u nás ešte stále "akýmsi definitívnym spečatením vzťahu dvojice (...) bez ohľadu na jej sociálno-ekonomické výhody či nevýhody". Sobáš je zároveň "v súlade s kresťanskou morálkou, s ktorou sa stotožňuje väčšina nášho obyvateľstva". Na tom nič nemení ani to, že "napríklad sex pred manželstvom väčšina našich mužov a žien považuje za úplne prirodzený".

Najviac sobášov bolo v roku 1977 (44 474). Že ich je dnes stále o 37 % ročne menej, nemusí veľa znamenať. Sobášny potenciál populácie je veľký. Popri rozvedených a tých, ktorí sa ešte rozvedú, potenciálnymi ženíchmi a nevestami sú aj tí, ktorí spolu žijú bez sobášneho listu.

Demografi tvrdia, že život "nadivoko" uprednostňuje stále viac mladých, "najmä na začiatku vzťahu". Pri poslednom sčítaní obyvateľov v roku 2001 spolužitie bez sobáša oznámilo takmer o 10-tisíc ľudí viac ako v roku 1991. Je pravdepodobné, že mnohí raz zakotvia v manželstve.

Filadelfiová pripomína, že väčšina obyvateľov manželstvo považuje za najlepšie prostredie na výchovu detí. Z prieskumov, ktoré stredisko robí, vyplýva, že aj mladí, ktorí sú za spolužitie bez sobáša, "očakávanie dieťaťa považujú za dobrý dôvod" na to, aby uzavreli manželstvo.

JOZEF ČAVOJEC

obsah | publicistika