Alpy alebo Island? Riešenie pre Slovensko

Slovensko rieši problém, čo s rozsiahlym územím TANAPu zdevastovaným víchricou. Pokušenie podľahnúť záujmom podnikateľov je veľké. Vláda potrebuje podporiť zamestnanosť a hospodársky rast stoj čo stoj.

Podpora cestovného ruchu sa zdá logická. Napriek tomu by mala týmto pokušeniam odolať. Existujú na to dobré ekonomické a iné dôvody. Význam turistického priemyslu sa všeobecne nadhodnocuje. Rakúske veľhory sú omnoho rozsiahlejšie ako Tatry a svetovo preslávené. Povedali by sme, že lyžovanie a horská turistika tvoria značnú časť hrubého domáceho produktu tohto alpského štátu. V skutočnosti sa však podieľajú na výkonnosti ekonomiky len zhruba šiestimi percentami. Do toho spadajú aj výnosy z turistov, ktorí na deň či dva iba navštívia Viedeň.

Keby zlý kúzelník cez noc urobil z Álp rovinu, znamenalo by to nenahraditeľnú prírodnú stratu. Nie však katastrofu pre rakúske hospodárstvo. To stojí na vyspelom priemysle a znalosti ekonomiky. Turizmus je iba čerešnička na torte. Málokde nájdeme takú koncentráciu prírodných krás a kultúrnych pamiatok ako v Taliansku. Napriek tomu turistický priemysel má na výkonnosti ekonomiky iba dvojpercentný podiel. Nosnými piliermi sú strojárstvo, chémia, elektronika, financie a potravinárstvo. Turistika je veľmi dobre viditeľná, vzniká preto optický klam, že je nenahraditeľná. V moderných ekonomikách však ide skôr o doplnkové odvetvie.

Druhým dôvodom je štruktúra turistiky. Vybudovaním niekoľkých zjazdoviek navyše by Tatry zaiste prilákali viac lyžiarov. Súčasne by však odradili značný počet ľudí, ktorí vyhľadávajú nenarušenú prírodu.

Aká je konkurenčná výhoda Tatier oproti Alpám?

Tatry sú omnoho menšie, menej známe a z hľadiska bohatých západných turistov omnoho horšie geograficky umiestnené. Skôr ako množstvom vlekov, zjazdoviek a hotelov by mohli konkurovať čistotou prírody. Udržanie čistého parku nezjazveného zjazdovkami môže byť magicky príťažlivé pre mnohých obyvateľov priemyselného západného sveta.

Kto navštívil napríklad Holandsko, vie, o čom je reč. Tamojšia krajina pripomína jedno nekonečné mesto. Kde nie sú ulice, tam sú intenzívne obrábané polia. Ak sa objaví les, stromy bývajú zvyčajne vysadené v pravidelných radoch. Krátka cesta po Holandsku môže vzbudiť intenzívnu klaustrofóbiu a túžbu po krajine nenarušenej človekom.

Dopyt po nenarušenej prírode časom porastie, lyžovanie nie je všetko. Bohatý Island zjazdovky neponúka - a predsa ho turisti napriek drahote veľmi vyhľadávajú. Jeho konkurenčná výhoda spočíva v panenskej prírode. Toto je cesta, ktorá by asi bola lepšia aj pre Slovensko.

Autor je ekonóm, pôsobí v PPF Praha

PAVEL KOHOUT

obsah | publicistika