Jaderné elektrárny jako turistická atrakce?

Je to vůbec morální? ptaly se titulky v rakouských médiích. Také rakouské touroperátory zaskočila nabídka obohatit zájezdy do Čech o návštěvu Jaderné elektrárny Temelín.

Komentátorka hornorakouského regionálního listu OÖ Rundschau dokonce hystericky vykřikovala: Až tam bude místo jaderné elektrárny aquapark, hotely a další zábavná zařízení, pak Rakušané přijedou! Teď v žádném případě! Program "jaderné turistiky" však rakouská veřejnost zásadně neodmítá, chápou jej i politici. Hornorakouská ministryně životního prostředí Ursula Haubnerová dokonce přišla s protinávrhem: Přijeďte se podívat, jak vypadá nejbezpečnější, totiž nikdy nespuštěná jaderná elektrárna v dolnorakouském Zwentendorfu.

Pražská agentura J.L.M., která stála u zrodu myšlenky temelínských exkurzí pro Rakušany, její námět dále rozvinula. Zájem prohlédnout si zwentendorfskou elektrárnu mají jihočeští starostové, kteří se už loni, během loňské cesty do slovinské jaderné elektrárny Krško a Atomového institutu ve Vídni, chtěli ve Zwentendorfu zastavit úřady jim však tehdy návštěvu neumožnily. Agentura J.L.M. proto požádala ministryni Haubnerovou, aby pomohla potřebná povolení získat a cesta se mohla uskutečnit.

Navíc dnes nabídla všem více než 120 starostům z hornorakouské oblasti Mühlviertel ležící na hranicích s Českou republikou, aby své české kolegy do Zwentendorfu doprovodili. "Rád se zúčastním," napsal Karl Grufendeder, starosta z Waldhausenu im Strudengau, který se ohlásil jako první

JAN HORÁK

obsah | publicistika