Češi: Rozhodování politiků ovlivňují nejvíce úplatky

Nelichotivě dopadl pro politiky červnový a červencový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění. Lidé se podle něho domnívají, že největší vliv na rozhodování politiků mají úplatky a korupce. Za nimi následují zájmové skupiny a lobby.

Většina lidí se také přiklání k tomu, že na politiky mají vliv i voliči jejich strany a média. Tyto faktory ale v průzkumu skončily až za korupcí a zájmovými skupinami. Menší vliv připsali respondenti stávkám, průzkumům veřejného mínění a občanům.

CVVM se ptal mimo jiné i na to, jaká konkrétní média mají podle oslovených na politiky největší vliv. Na první místo zařadili dotázaní Českou televizi a televizi Nova. U ostatních z médií převážil názor, že jejich vliv je spíše slabý.

Autory výzkumu také zajímalo, s kým občané diskutují o politických tématech a událostech. Ukázalo se, že o politice se lidé baví nejčastěji s rodinou a přáteli. Nejméně o ní hovoří s veřejně činnými lidmi. "Minimálně jednou v týdnu před uskutečněním výzkumu diskutovalo o politice 44 procent dotázaných s rodinným příslušníkem a 51 procent dotázaných s přáteli či spolupracovníky. S cizími lidmi diskutovala pouze desetina oslovených občanů. Nejméně časté jsou politické diskuse s veřejně činnými osobami (čtyři procenta)," uvedlo CVVM.

V nynějším průzkumu skončila korupce jako jeden z faktorů, který podle oslovených politiky silně ovlivňuje. Šetření, jež CVVM zveřejnila v pondělí, zase ukázalo, že korupce patří mezi problémy, které obyvatele České republiky trápí nejvíce.

Na vysokou míru korupce v ČR již dlouho upozorňuje například Transparency International (TI). Ze žebříčku, který tato organizace sestavuje, vyplývá, že míra korupce v tuzemsku patří mezi nejvyšší v EU. V celosvětovém měřítku skončila země podle TI na 51. místě ze 146 zemí.

LIDOVKY

obsah | publicistika