Čoraz viac utečencov získava slovenské občianstvo

Do konca septembra získalo štátne občianstvo SR už 47 cudzincov. Ide o zhruba rovnaký počet občianstiev, aký udelili slovenské úrady za uplynulých deväť rokov (1993 až 2001) spolu...

"Udelenie štátneho občianstva v krajine azylu je pre utečenca - v celkovom kontexte jeho integrácie do spoločnosti - ideálnym riešením. Ministerstvo vnútra pri rozhodovaní o udeľovaní občianstva prihliada na stupeň a úspešnosť integrácie utečenca na našom území a na jeho prínos pre štát," zdôraznila v rozhovore pre Národnú obrodu hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Mária Čierna. Občianstvo od vzniku SR doteraz získalo 99 utečencov. "Medzi nimi sú viacerí úspešní právnici, lekári, vedci či inžinieri," dodala M. Čierna. Najsilnejšiu komunitu tvoria Afganci (39) a Arménci (23).

Na udelenie štátneho občianstva neexistuje právny nárok - cudzinci však oň môžu požiadať po piatich rokoch pobytu na území SR od udelenia štatútu utečenca. Dôležitým kritériom je, či sa utečenec dobre integroval, uplatnil na trhu práce, osvojil si slovenský jazyk.

Po zisku štátneho občianstva získava utečenec právo voliť, ale aj povinnosť brannej služby. Problémom sa preňho môže stať získanie ubytovania po tom, čo opustí utečenecký tábor. "Náš úrad vykonáva spolu s ministerstvom vnútra rekonštrukciu bytového fondu a poskytuje utečencom malé byty," informovala nás hovorkyňa UNHCR. O azyl na Slovensku požiadalo do konca septembra už 6 187 cudzincov. "Utečencké tábory sú momentálne plne kapacitne naplnené," dodala M. Čierna. Vlani naše úrady za celý rok prijali viac ako 8 000 žiadostí - štatút utečenca však získali iba osemnásti. Slovensko je stále iba tranzitnou krajinou - cieľom ilegálnych migrantov je predovšetkým západná Európa, kam smerujú aj po úteku z utečeneckých táborov.

Utečenci na Slovensku

O azyl (štatút utečenca) požiadalo tento rok na Slovensku 6 187 cudzincov.

Naše úrady udelili štátne občianstvo SR už 47 cudzincom (od roku 1993 ho získalo celkovo 99 ľudí z Afganistanu, Arménska, Iránu, Ruska, Vietnamu, Burundi, zo Sýrie a z krajín bývalej Juhoslávie) (Údeje sú k 30. septembru)

JÁN BORČIN, NÁRODNÁ OBRODA

obsah | publicistika