Podle oficiální počítačové hry vyhrají MS ve fotbale Češi

Vítězem mistrovství světa ve fotbale je Česká republika, zlatou kopačku má Milan Baroš a zlatý míč si odvezl Pavel Nedvěd. Tento sen každého českého fotbalového fanouška se už splnil, i když jen v realitě zvané virtuální. Nejde o výsledek nadcházejícího šampionátu, ale simulace nové elektronické hry 2006 FIFA World Cup společnosti EA Sports.

EA, která je oficiálním partnerem světové fotbalové federace a nadcházejícího mistrovství, spustila hru v automatickém režimu se všemi 32 týmy účastnícími se mistrovství. Z virtuálního turnaje vyšel vítězně český tým po dramatickém finále, v němž porazil Brazílii 2:1 brankami Tomáše Rosického a Milana Baroše. Čestný úspěch vicemistra zaznamenal Ronaldo, a postaral se tak o obrovské napětí, protože týmy odcházely do šaten po první polovině za vyrovnaného skóre. Nedvěd prorazil slabě bránící brazilskou obranu v 77. minutě a jeho přesnou přihrávku Baroš bravurně proměnil, čímž získal Čechům trofej a sobě šestou branku na turnaji.

Itálie se neprobojovala ze skupiny

Angličané, kteří si ve skutečnosti dělají naději na titul, byli ve virtuální hře vyřazeni Německem, což by pro skutečné anglické fanoušky byl nejhorší myslitelný výsledek. Pak se ale Němci střetli s Čechy a ti vyhráli gólem Nedvěda 2:1, když první branku dal Baroš. Před tím vyřadili virtuální Češi Austrálii 3:1 brankami Kollera (2) a Galáska. Ve virtuálním turnaji si dobře zahrál i Vladimír Šmicer, který na skutečný vůbec nejede. V simulaci EA společně s Barošem a Kollerem skóroval proti Švýcarsku.

Za celý turnaj byl jediný penaltový rozstřel, a to na závěr klasického zápasu mezi Brazílií a Argentinou, které v prodloužení hrály 2:2. Itálie, která může podle papírových předpovědí vyhrát skupinu, v níž startuje Česká republika, se v simulaci 2006 FIFA World Cup vůbec ze skupiny nedostala, podobně jako Portugalsko. Velkým překvapením byla Kostarika, která se dostala až do čtvrtfinále.

ČTK

obsah | publicistika