Nezaslúžia si

Poslanci, členovia vlády a šéfovia rozličných inštitúcií si prilepšia. Stane sa to hneď od prvého januára. Nemusia čakať na valorizáciu až do júla ako dôchodcovia. Zaslúžia si tých šesťtisíc mesačne navyše? Určite nie. Pritom pôvodná myšlienka zákona nebola zlá. Ak sa darí občanom, nech sa darí aj predstaviteľom štátu. Túto úspešnosť určuje štatistický rast priemernej mzdy. Lenže to nie je také jednoznačné.

Iste, pracovná náplň poslancov nespočíva iba v tom, že počas schôdze sedia v sieni. Tá však čím sa viac blíži k voľbám, tým viac zíva prázdnotou. Aj keď ide o mimoriadne vážne rokovanie. Na hlasovanie sa poslanci trúsia ako šváby na pivo.

Ako vyzerajú konečné výsledky ich práce? Mnohé zákony ešte ani nestihli vyjsť v zbierke a už ich treba novelizovať. O morálnej otázke pri prechádzaní poslancov z klubu do klubu či o prípadoch kupčenia s ich hlasmi ani nehovoriac.

A čo členovia vlády? Nepodarky zákonov sa rodia aj ich vinou. Podstatnú časť právnych noriem predkladajú oni a stále ich "dolaďujú". Napriek tomu, že majú za sebou celé pracovné tímy. Výkony jednotlivých ministrov však bývajú veľmi rozdielne. U niektorých vzhľadom na ich plat až dosť úbohé.

Podľa činiteľov z "veľkej politiky" sa opičia aj zástupcovia zvolení v regiónoch a obciach. Na konci roka si znovu schvaľujú mastné odmeny. Potom dôjde k takým zvrátenostiam, že z podpredsedu samosprávneho kraja urobia za rok milionára s lepším príjmom, ako má jeho nadriadený. Pri všetkej úcte k primátorom je do očí bijúce, keď si niektorí nechajú schváliť vyšší plat ako minister.

Medzi hlavné argumenty patrí, že treba politikom nadeliť oficiálne toľko, aby boli nepodplatiteľní. Ide však o logiku postavenú na hlavu. Do politiky si máme zvoliť iba schopných a čestných ľudí. Až keď budú tak pôsobiť aj vo svojich funkciách, zaslúžia si vysoké platy.

MARTIN KRNO

obsah | publicistika