Ľudia vidia horšie vzťahy s Maďarmi

Vzťahy medzi Slovákmi a Maďarmi sa v posledných mesiacoch zhoršili. Myslí si to až 62 percent opýtaných v prieskume agentúry MVK.

Politici slovenských parlamentných strán sú však pokojní. Niektorí dokonca povedali, že situácia sa nezhoršila, zmenila sa iba vláda.

Naopak, SMK ústami predsedu Bélu Bugára tvrdí, že vládni politici svojimi vyjadreniami prispievali k vytváraniu nedôverčivého prostredia. SMK na to musela reagovať "a už je problém", povedal.

Podpredseda vládneho Smeru Dušan Čaplovič si osobne myslí, že vzťahy medzi maďarskou menšinou a väčšinou sú v poriadku. Informácie "zdola", ktoré idú cez veľkú politiku, sú deformované a aj preto sa občania takto vyjadrujú, mieni Čaplovič o výsledkoch prieskumu. SMK sa snaží vzťahy vyostrovať preto, lebo nie je vo vláde, tvrdí zasa poslanec HZDS Ján Kovarčík. Podľa poslanca SNS Rafaela Rafaja ide len o reakciu ľudí na to, čo sa dosiaľ dialo na Slovensku a v Maďarsku.

"Stačí jedna udalosť a všetko sa začne emocionálne šíriť," varuje poslanec KDH František Mikloško. Sociológ Pavel Haulík z MVK nie je zisteniami prieskumu prekvapený. Pripomína, že zber údajov na prieskum sa udial na začiatku októbra, keď sa diskutovalo o účasti SNS vo vláde a zaznievala aféra okolo údajného útoku na Hedvigu Malinovú. Keby sa údaje zberali neskôr, zistenia by boli priaznivejšie, mieni.

Za zhoršením vzťahov s Maďarmi vidí najviac, až 17 percent opýtaných, nespokojnosť Bugárovej strany s tým, že nie je vo vláde. Podľa politológa Miroslava Kusého zrejme zabrala kampaň SNS a Smeru, ktoré začali "šíriť tento dôvod".

Neúčasť SMK vo vláde najčastejšie ako príčinu zhoršenia vzťahov uvádzali voliči HZDS a SNS - približne 35 percent, ale len necelých 19 percent voličov Smeru. Haulík to pokladá za ukážku faktu, že SNS prebrala Mečiarovmu hnutiu nielen voličov, ale aj témy. Mečiar pre zahraničie ustúpil od nacionálnej rétoriky, aj keď voliči od neho očakávajú razantnejšie postoje, hovorí Haulík.

IGOR STUPŇAN, VERONIKA ŠUTKOVÁ

obsah | publicistika