Zakáže sa interrupcia na Slovensku?

Desať rokov po tom, čo v susednom Poľsku ústavný súd zakázal interrupcie, bude o rovnakej otázke rozhodovať aj slovenský Ústavný súd. To, že v obidvoch krajinách má silné postavenie katolícka cirkev, ktorá potraty zásadne odsudzuje, by malo pri porovnaní situácie v oboch krajinách zostať aj naďalej tým jediným. Ak by sa totiž umelé prerušenie tehotenstva stalo naozaj trestné, negatívnych dôsledkov by bolo oveľa viac, ako tých, ktoré odporcovia potratov často zdôrazňujú. Je totiž pravdepodobné, že ani jeden z "kladných efektov" by sa v praxi nepotvrdil.

Zákaz potratov by vraj mohol pomôcť pri dvíhaní populačnej krivky. Nepotvrdilo sa to v Poľsku ani v Rumunsku, kde boli interrupcie nelegálne počas tuhého socializmu. Okrem toho, zlepšovať demografický vývoj takýmto spôsobom je, mierne povedané, nevkusné. Pochybovať sa dá aj o tvrdení, že by zákaz priniesol väčšie možnosti pre ľudí, ktorí si chcú adoptovať dieťa. Ľahko by sa to však mohlo skončiť otváraním nových detských domovov. Už dnes je predsa veľa neplodných párov a nezdá sa, že by detí z domovov dramaticky ubúdalo.

Je tiež diskutabilné, či by sa ženy, ktoré boli prinútené dieťa donosiť, pri pohľade na nový život zrazu zmenili v milujúce matky. V niektorých prípadoch by sa tak mohlo stať. Opak však pričasto dokazujú tragédie odhodených detí.

V takýchto súvislostiach sa tiež dá pozerať na vážny problém, či právo dieťaťa narodiť sa stojí nad právom ženy slobodne sa o tom rozhodnúť. Dieťa má však aj druhé právo - žiť v kvalitnom prostredí. Len ťažko sa to môže naplniť, ak ho matka nechcela ani priviesť na svet. Veľa zo žien by napriek zákazom túto situáciu riešilo tak, ako inde vo svete - ilegálnymi potratmi alebo "potratovými výletmi" do zahraničia. Následky takého správania bývajú pre spoločnosť horšie, ako keď sa interrupcie robia legálne.

Samozrejme, nechcené tehotenstvo býva vo väčšine prípade výsledkom nezodpovedného správania sa. To by nemali spochybňovať ani zástancovia interrupcií. Zákazy a hrozba postihov sú však vždy horším riešením, ako seriózna výchova k rodičovstvu. Dobrým príkladom na to je fakt, že počet potratov na Slovensku aj bez zákazov neustále klesá.

GABRIELA BACHÁROVÁ, PRAVDA

obsah | publicistika