Aj Kuba a Mozambik majú viac žien v politike

Napriek tomu, že práve SDKÚ prišla s návrhom zvýšiť počet žien vo verejnom živote, na jej kandidátku sa po víkendových primárnych voľbách dostala do prvej pätnástky len jedna - podpredsedníčka strany Zuzana Martináková. I keď sa na kandidátke objavili ešte dve ďalšie ženy (16. Libuša Martinčeková a 21. Ľubica Navrátilová), podľa súčasných preferencií SDKÚ je do parlamentu zvoliteľných len prvých pätnásť kandidátov. Pritom Dzurindov kabinet sa zaviazal, že presadí vo volebných zákonoch také zmeny, ktoré by zaručili ženám rovnaké šance v politike, ako majú, muži. Belgický model, teda že každý tretí kandidát na kandidátnej listine politických strán musí byť iného rodu ako ostatní kandidáti, sa však mnohým nepozdával. Viaceré rezorty a inštitúcie tvrdili, že ide o diskrimináciu kvôli pohlaviu, čo odporuje ústave.

Štatistiky len potvrdzujú, že politické strany sú síce za viac žien v politike, ale prax je diametrálne odlišná. Z 1 618 kandidátov do parlamentných volieb v roku 1998 bolo iba 273 žien (16,9 %). Do parlamentu sa ich dostalo len 21, čo je 7,7 %. K 16. septembru 1999 bol podiel poslankýň v Národnej rade SR 14 %. Nie je bez zaujímavosti, že viac žien v parlamente ako Slovensko má Kuba (22 %) i Mozambik (25, 2 %) . Primátorky miest tvoria 4,4 %, starostky obcí 17,5 %, vo vláde je ich desatina, riaditeliek odborov na jednotlivých ministerstvách je málo nad jednu tretinu, riaditeliek sekcií ani jedna tretina. Na Slovensku nie je ani jedna prednostka krajského úradu, na okresných úradoch pracuje 11,5 % prednostiek. Najväčšie zastúpenie majú vedúce odborov sociálnych vecí - až 65,5 %.

Podľa vyjadrení predstaviteľov politických subjektov ani nasledujúce septembrové voľby neponúknu výrazne viac žien. Pravicové subjekty zhodne tvrdia: o žiadnych kvótach neuvažujeme a počet žien v politike nechávame na prirodzený vývoj. Je totiž pravidlom, že počet žien v politike klesá smerom k politickým subjektom s pravicovou orientáciou. "KDH má zatiaľ ako jediná politická strana 30-percentné zastúpenie žien v parlamente. O stanovení nejakých kvót pre ženy zatiaľ neuvažujeme," povedal nám František Mikloško.

Naopak, ľavičiari kvóty zaviedli. SDĽ sa zaviazala, že na kandidátke bude mať štvrtinu žien. "V prvej štrnástke by mali byť aspoň štyri ženy," uviedol pre Národnú obrodu Milan Ištván. Až 30 % žien by malo tvoriť kandidátku SDA aj HZDS-ĽS.

O kvótach neuvažuje ANO, ani Smer. Za doslova urážajúce považuje kvóty šéfka národniarov Anna Malíková. Zdá sa však, že o ženy v politike nemá záujem ani verejnosť. Podľa prieskumov si totiž tretina mužov a 24 % žien myslí, že ženy by sa do politiky nemali starať.

KATARÍNA DZURILLOVÁ, NÁRODNÁ OBRODA

obsah | publicistika