Veľvyslanci 2002 zvolení!

Čitatelia nášho denníka už zvolili prvých dvoch veľvyslancov Českého a slovenského sveta - stali sa nimi režisér Miloš Forman a bývalý hokejista, dnes manažér Peter Šťastný. V roku 2002 sme volili iba v priebehu troch mesiacov. Napriek tomu sa pôvodný počet desiatich kandidátov (päť Čechov a päť Slovákov) rozšíril vďaka tipom čitateľov na 33 nominantov, ktorí dostali spolu viac než tisíc hlasov.

Okrem víťazov dostali najviac hlasov v "českom svete" politička Madeleine Albrightová, hokejista Jaromír Jágr a spisovatelia Milan Kundera a Josef Škvorecký, v "slovenskom svete" zasa režisér Juraj Jakubisko, hokejista Miroslav Šatan, výtvarník Koloman Sokol a operná speváčka Gabriela Beňačková.

Víťazi budú naveky (ak sa dá o vekoch hovoriť v súvislosti s tak dynamickým a pominuteľným médiom ako je Internet) v Sieni slávy Českého a slovenského sveta, ktorú pripravujeme. Odovzdáme im aj ceny a poverovacie listiny.

Súčasne sa začína nový ročník volieb. Nominujeme do nich najúspešnejších krajanov z tohto ročníka, vy môžete pridať ďalších. Musia to byť verejne známe osobnosti, ktoré významným spôsobom prispievajú k propagácii Českej či Slovenskej republiky v zahraničí a ktoré súčasne žijú či žili v zahraničí. Po úvahe sme sa rozhodli nezaraďovať do ankety diplomatov SR a ČR. A, samozrejme, nemá už zmysel voliť zvolených, teda víťazov ročníka 2002.

Veríme, že nás čaká veľmi úspešný ročník volieb, ktoré sa budú po prvý raz konať počas celého roka. Krajanských osobností, ktoré sa zásadným spôsobom zaslúžili o prestíž a blaho starej vlasti ale aj celého ľudstva, je dosť a dosť...

VLADIMÍR SKALSKÝ, šéfredaktor

obsah | slovo