Veľvyslanci 2003 zvolení!

Čitatelia denníka Český a slovenský svet (www.svet.czsk.net) zvolili ďalších dvoch veľvyslancov Českého a slovenského sveta - po premiérových víťazoch z roku 2002 režisérovi Milošovi Formanovi a hokejovom mágovi Petrovi Šťastnom - sa nimi stali spisovateľ Milan Kundera a režisér Juraj Jakubisko. Volilo sa z celkového počtu 32 kandidátov. Dvadsať z nich (po desať Slovákov a Čechov) nominovala redakcia na základe výsledkov z predchádzajúceho roku, ďalších 12 určili čitatelia. Juraj Jakubisko obsadil už v roku 2002 druhé miesto za Petrom Šťastným a tak vlastne "obhájil" rolu lídra peletónu. Milan Kundera oproti roku 2002 preskočil dvoch "súperov" - Madeleine Albrightovú a Jaromíra Jágra.

Okrem víťazov dostala v "českom svete" najviac hlasov nasledujúca desiatka osobností: režisér Vojtěch Jasný, spisovateľ Arnošt Lustig, filozof Václav Bělohradský, politička Madeleine Albrightová, hokejista Jaromír Jágr, novinár Pavel Tigrid, spisovateľ Josef Škvorecký, tenistka Martina Navrátilová, hokejista Dominik Hašek a riaditeľ Slobodnej Európy Pavel Pecháček. Celkovo sa dá hovoriť oproti predchádzajúcemu roku o istom prepade športovcov v českej časti ankety. V slovenskej možno vypozorovať iný trend - výrazný úspech pražských Slovákov. Obsadili prvé, tretie, šieste i ôsme miesto. Za víťazným Jurajom Jakubiskom sa zoradili takto: hokejista Peter Bondra, režisér Fero Fenič, operná speváčka Gabriela Beňačková, hokejista Miroslav Šatan, spisovateľ Ľubomír Feldek, hokejista Marián Hossa, spevák Miroslav Žbirka, plavkyňa Martina Moravcová, novinár Ernest Stredňanský a filozof Michael Novak.

Začína sa nový ročník volieb. Doňho redakcia a vydavateľ - Slovensko-český klub - nominovali všetkých menovaných okrem Pavla Tigrida, ktorý nás všetkých bohužiaľ počas roku 2003 opustil. Z dvanásteho miesta je teda nominovaný tenista Ivan Lendl.Vy môžete pridať ďalších kandidátov. Musia to byť verejne známe žijúce osobnosti, ktoré významným spôsobom prispievajú k propagácii Českej či Slovenskej republiky v zahraničí a ktoré súčasne pôsobili či pôsobia v zahraničí. Po úvahe sme sa rozhodli nezaraďovať do ankety diplomatov SR a ČR. A, samozrejme, nemá už zmysel voliť zvolených, teda víťazov ročníkov 2002 a 2003.

VLADIMÍR SKALSKÝ, šéfredaktor

obsah | slovo