Cudzinci si po prvý raz adoptovali Slovákov

Prvé skúsenosti s medzištátnou adopciou majú v Detskom domove a domove sociálnych služieb v Martine. Dve rómske deti "našli" nové rodiny mimo územia Slovenska.

Štvorročný Silvio odcestoval s rodičmi do Talianska, o rok mladší Lukáš prežije detstvo v štáte Monako na území Francúzska. Sociálna pracovníčka Jitka Lačšeková uviedla, že oboch chlapcov sa pokúšali umiestniť najskôr v rodinách v rámci okresu, v ktorom mali trvalý pobyt, potom v rámci kraja či celého Slovenska. Nakoniec úspešne našli rodičov prostredníctvom Centra pre medzinárodnú adopciu v Bratislave.

Do centra posielajú informácie o zdravotnom, sociálnom stave dieťaťa, fotografie a videonahrávku. Zahraniční rodičia však pred príchodom na Slovensko nevideli dokumentáciu.

"Nie je pre nich podstatný výzor dieťaťa," hovorí Laščeková. Oveľa dôležitejší je osobný kontakt, prvé vzájomné prepojenie rozhodne, že dieťa chcú. "Zoznamujú sa, snažia sa dieťa prijať a pochopiť, akoby bolo ich vlastné," dodáva. Oproti slovenským rodičom, kde trvá predosvojiteľská starostlivosť tri mesiace, u rodičov z iných štátov trvá rok pre rôzne bariéry, napríklad jazykovú.

Silvio a Lukáš mali šťastie, ďalších 73 postieľok v domove zostáva aj naďalej obsadených. Tretina z nich sú zdravotne postihnutí, ďalších 11 je právne voľných (biologickí rodičia minimálne pol roka neprejavili o dieťa skutočný záujem). Tieto deti si môžu rodiny osvojiť po rozhodnutí príslušného súdu, pre ostatné hľadajú druhú formu náhradnej rodinnej starostlivosti - pestúnstvo. "Našim cieľom je minimalizovať pobyt dieťaťa v domove," dodala Laščeková.

(r)

obsah | Slovenská republika