Albert II. dostal pochvalu za zber odpadkov

Monacké knieža Albert II., ktorý je známy svojimi ekologickými postojmi, neodíde z Bratislavy len s ocenením festivalu Ekotopfilm za príspevok k lepšiemu životnému prostrediu. Okrem čestnej ceny ho totiž organizátori festivalu pochválili aj za to, že v súkromí poctivo zbiera v prírode odpadky, čím dáva dobrý príklad ostatným. Knieža potom prezradil, že zbieranie smetí považuje za dôležité a aj vo svojom aute nosí malé smetné koše.

Albert II. pripustil, že smeti pri ceste, v meste, i v prírode ho hnevajú a ak vidí, že sú tam dlhšie, preberie iniciatívu a pozbiera ich. "Možno je to maličkosť a niekomu to pripadá zbytočné," povedal. Dodal však, že "keby to robili aj ostatní, bolo by to dobré". Generálny riaditeľ Ekotopfilmu Pavol Lím predtým novinárom prezradil, že knieža zbiera aj odpadky po turistoch, keď sa vracia zo svojej súkromnej chaty v horách.

Monackému kniežaťu udelili cenu festivalu za dlhoročný záujem jeho panovníckeho rodu Grimaldiovcov o životné prostredie a tiež za jeho minuloročnú cestu na severný pól, ktorou chcel poukázať na nebezpečie globálneho otepľovania. Albert II. považoval ocenenie za povzbudenie v jeho aktivitách, aj za možnosť pripomenúť, čo jeho malý štát robí pre životné prostredie. Pripomenul, že už jeho predok Albert I. v roku 1904, keď sa ešte o zachovaní životného prostredia nehovorilo, upozorňoval na nadmerný rybolov a ohrozenie morskej fauny. "Viac ako sto rokov potom je naša planéta ešte viac krehká, ale verím, že bojujeme," povedal Albert, ktorý na ochranu životného prostredia založil aj špeciálnu nadáciu.

Otázkami životného prostredia sa monacké knieža zaoberal aj pri rokovaní s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Ten vyzdvihol, že Albert sa vraj nevyslovil proti používaniu atómovej energie. "Som veľmi rád, že povedal, že atómová energia je najčistejší zdroj energie a že ju treba využívať, pokiaľ sa nezneužije," povedal novinárom Gašparovič.

Albert II. nastúpil na trón minulý rok po smrti svojho otca a dlhoročného panovníka Rainiera III. Okrem boja za životné prostredie je známy aj ako jeden z mála monarchov, ktorí sa ešte neoženili. Napriek nedávnym špekuláciám francúzskej tlače, že by sa jeho nastávajúcou mala stať juhoafrická plavkyňa Charlene Wittstocková, však túto otázku v Bratislave nechcel komentovať.

ČTK

obsah | Slovenská republika