Američania budú na Slovensku iba cvičiť

Slovensko zostane bokom v najnovších strategických plánoch Spojených štátov. Americké vojenské základne vyrastú v Bulharsku, Rumunsku a Poľsku.

"Špecialisti Pentagónu tento týždeň navštevujú tri krajiny, aby si prezreli vhodné miesta," napísala agentúra AP. Na Slovensko neprídu. "Jednotky USA sa však už niekoľko rokov zúčastňujú na Slovensku na viacerých spoločných vojenských cvičeniach a pravdepodobne budú aj naďalej," povedala pre Pravdu Barbara Zigliová z amerického veľvyslanectva na Slovensku.

Vhodné miesta pre USA

"Výcvikové stredisko Lešť má 16-tisíc hektárov, ale v zásade nepatrí medzi veľké. Keďže sme prišli o Javorinu, tak atraktivita Slovenska klesá. Napríklad v Poľsku môžu USA nájsť aj 30-tisíchektárové priestory," poznamenal Róbert Kaliňák, predseda branno-bezpečnostného výboru parlamentu. Podľa denníka Washington Post v prípade Rumunska sa pozornosť Pentagónu zameriava na vojenské letisko neďaleko prístavu Konstanca.

"Američania ho využili pri čerpaní pohonných hmôt počas vojny proti Iraku, neviem však nič o tom, že by tam chceli zriadiť stálu základňu," povedal pre Pravdu Sergiu Celac, bývalý poradca rumunského prezidenta.

Ide o roky, nie mesiace

"Americká strana doteraz nepredstavila návrhy, týkajúce sa konkrétneho rozmiestnenia svojich vojenských základní," povedal pre Pravdu Andrzej Tovpik, námestník poľského ministra obrany. "Ani my sme nedali nijaké návrhy," dodal. "Všetky informácie o tom v tlači nemajú opodstatnenie. Nijaké diskusie neprebiehajú. Niet návrhov, niet ani rozhodnutia. Základne v Poľsku sú otázkou rokov, nie mesiacov," dodal.

"Nemyslím si, že by prípadné rozmiestnenie základní zhoršilo vzťahy Poľska s Ruskom," komentoval nedávne vyjadrenia ruského ministra obrany. Sergej Ivanov uviedol, že ak USA preložia niektoré základne z Nemecka do Poľska, Moskva prijme "protiopatrenia". Podľa Tovpika "je to ich vec". Naopak, James Bond, hovorca Veľvyslanectva USA v Poľsku, potvrdil, že konzultácie USA a Poľska už boli minulý týždeň. "Je však zavčasu hovoriť o akýchkoľvek rozhodnutiach," povedal.

Najväčšie kontingenty amerických vojakov Irak - 100-tisíc

Nemecko - 80-tisíc

Južná Kórea - 30-tisíc

(svk, dc, čap)

obsah | Slovenská republika