Katastrofu zapríčinil ľudský faktor

Vyšetrovanie januárovej leteckej katastrofy vojenského špeciálu sa oficiálne skončilo. Armáda však zverejní príčiny nešťastia, až keď sa s nimi oboznámia príbuzní 42 obetí. Informovala o tom Slovenská televízia, ktorej to potvrdil hlavný vojenský prokurátor Mikuláš Gardecký. Oficiálne závery podľa neho potvrdili predbežnú hypotézu o tom, že katastrofu nezapríčinil prípadný zlý technický stav stroja, ale ľudský faktor.

Podľa dôveryhodného zdroja STV nemala na páde lietadla podiel celá posádka. O miere zodpovednosti konkrétnych členov posádky však prokuratúra ešte nechce podľa televízie hovoriť.

"Vyšetrovateľom sa údajne podarilo určiť, že v okamihu katastrofy Antonov 24 pilotoval sám veliteľ lietadla," uviedla STV. Gardecký nechcel hovoriť o zodpovednosti jednotlivých členov posádky. Potvrdil však, že za haváriou nebol zlý stav lietadla. Napriek tomu sa armáda po katastrofe rozlúčila s Antonovmi 24, Antonovy 26 však ostali v prevádzke.

Ani z oficiálnych záverov vyšetrovania sa podľa STV verejnosť nedozvie, čo sa na palube vojenského špeciálu v kritickej chvíli dialo. "Záver prokurátora hovorí o vysokej pravdepodobnosti," spresnil Gardecký. Pozostalí po obetiach leteckej katastrofy sa začali s výsledkami vyšetrovania oboznamovať ráno. Ak závery do troch dní nenapadnú, nadobudnú právoplatnosť.

Vojenský Antonov so 43 cestujúcimi na palube sa zrútil na kopci Borsó pri maďarskej obci Hejce 19. januára tohto roku večer tesne pred slovenskou hranicou, len niekoľko minút pred pristátím na letisku v Košiciach. Na jeho palube boli vojaci, ktorí sa vracali z mierovej operácie KFOR v Kosove. Katastrofu prežil jediný vojak, nadporučík Martin Farkaš.

ČTK

obsah | Slovenská republika