Scheffer v Bratislave označil SR za silného a aktívneho spojenca NATO

Slovensko sa ako člen Severoatlantickej aliancie vypracovalo na silného a spoľahlivého spojenca. Generálny tajomník aliancie Jaap de Hoop Scheffer to vyhlásil počas dnešnej návštevy Bratislavy.

Šéf NATO zároveň ocenil, že Slovensko sa zúčastňuje na takmer všetkých misiách a operáciách aliancie vo svete. Konštatoval, že SR realizuje reformu ozbrojených síl, čo je aktuálnou úlohou v rámci celej aliancie pre zabezpečenie flexibilného a dlhodobo udržateľného nasadenia vojenských síl NATO.

Scheffer sa počas návštevy stretol s najvyššími ústavnými činiteľmi a ministrami obrany a zahraničných vecí. S prezidentom Gašparovičom sa zhodol na potrebe transformovať NATO s cieľom zvýšiť politickú úlohu tejto organizácie. Po stretnutí s premiérom Mikulášom Dzurindom zdôraznil potrebu posilňovania politického dialógu a partnerstva NATO s Európskou úniou a organizáciami, ako sú OSN a OBSE. Dvere do NATO podľa neho musia zostať naďalej otvorené, pričom treba pomáhať krajinám, ktoré sa usilujú o euroatlantickú integráciu. V súvislosti so septembrovými voľbami v Afganistane povedal, že NATO pošle ďalšie jednotky, ktoré budú dohliadať na ich bezpečnosť.

Predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský ubezpečil Scheffera, že Slovensku záleží na budovaní demokracie vo všetkých oblastiach sveta a parlament bude túto politiku aj naďalej podporovať.

Témou rokovaní bolo aj pôsobenie NATO v Afganistane a Kosove, výcviková misia v Iraku či možné nasadenie jednotiek v sudánskom Darfúre.

Scheffer vystúpil aj na porade slovenských veľvyslancov na ministerstve zahraničných vecí a s prednáškou na pôde Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Jej témou bola Meniaca sa aliancia v meniacom sa svete. Hlavným dôvodom pretrvajúcej odolnosti NATO je podľa Scheffera prispôsobivosť aliancie reagovať na meniace sa okolnosti a nové výzvy. Podľa neho nové bezpečnostné prostredie si predovšetkým vyžaduje aj nové myslenie, schopnosť projektovať stabilitu aj vo vzdialených regiónoch a vážne sa zaoberať hrozbami terorizmu či proliferácie zbraní hromadného ničenia. Treba tiež bojovať proti antiamerikanizmu, ktorý spôsobil rozštiepenie vzťahov medzi krajinami.

SME

obsah | Slovenská republika