Summit spraví z Bratislavy pevnosť

Na bezpečnosť summitu Bush -Putin bude dohliadať minimálne 5300 policajtov, 400 hasičov, 400 vojakov a ochrankárov z Úradu na ochranu ústavných činiteľov. "Cieľom bezpečnostných opatrení je, aby Bratislava zostala počas návštevy oboch prezidentov otvoreným mestom. Život Bratislavčanov nebude v žiadnej miere obmedzovaný," informoval vo štvrtok prezident Policajného zboru SR Anton Kulich.

Podľa jeho slov polícia nemá informácie o prípadnom hroziacom teroristickom útoku, prípadne inej mimoriadnej udalosti.

V meste budú tri strážené oblasti - Hradný vrch, hotely Carlton, Danube, Prezidentský palác a Úrad vlády SR. Každá z nich bude mať 3 zóny - oranžovú, zelenú a červenú. V oranžovej bude polícia monitorovať priestor, osoby a preverovať podozrivé predmety.

Do zelenej zóny sa môže dostať každý občan po absolvovaní bezpečnostnej prehliadky a do najstráženejšej červenej je vstup pre verejnosť zakázaný. Dostanú sa tam len osoby zabezpečujúce priebeh summitu. Podľa Kulicha budú dostatočne zabezpečené všetky príjazdové cesty a letisko, ktoré bude strážiť 450 policajtov a 65 vojakov špeciálneho pluku. Letisko by malo počas summitu bude fungovať bez obmedzení plánovaných letov.

V zóne Hotely bude doprava odklonená na uliciach Mostová a Jesenského. Zákaz parkovania bude na uliciach Medená, Kúpeľná, Palackého, Mostová, Gorkého, Rigeleho a na Hviezdoslavovom námestí. V zóne Hrad bude obmedzené parkovanie na uliciach Zámocká a Mudroňova. Obchádzka vozidiel bude viesť po uliciach Strelecká a Partizánska. "Trolejbusová doprava bude premávať bežne. Počas summitu budú zrušené zastávky najbližšie ku vstupu do hradu," spresnil Kulich. V zóne Kancelárie prezidenta SR a Úradu vlády SR bude zákaz parkovania na uliciach Spojná a Banskobystrická.

Tri hodiny pred prejazdmi prezidentských kolón cez mesto bude odklonená nákladná doprava mimo mesto. Približne na pol hodiny obmedzia bezpečnostné zložky dopravu aj na konkrétnych úsekoch.

Kulich žiada občanov, aby reagovali na bezprostredné výzvy polície a mali pripravené doklady, ktoré môžu na požiadanie predložiť. "Vyzývame občanov, ak si všimnú niečo podozrivé, aby to oznámili najbližšiemu príslušníkovi PZ," dodal policajný prezident.

Polícia má v zálohe pripravených aj ťažkoodencov, vodné delá, obrnené transportéry a ďalšiu špeciálnu techniku. Vrtuľník s kamerovým systémom bude počas summitu monitorovať dianie v meste, uzavrel Kulich. Prezidenti sa budú prepravovať vo vlastných obrnených limuzínach, ktoré si privezú so sebou. Podľa šéfa ochrankárov Jána Packu obrnené vozidlá zakúpené slovenskou políciou sú určené na prepravu delegácií. O dvoch najsilnejších mužov sveta sa budú starať aj americkí a ruskí ochrankári, ktorých počet Packa odmietol povedať. "Podľa štandardov budú ozbrojení," prezradil. Podľa jeho slov je pripravený aj náhradný priestor na rokovania. Počas príhovoru prezidenta Georgea Busha k občanom na Hviezdoslavovom námestí bude zabezpečený dostatočný počet rámových detektorov, aby pri prípadnom nápore stihli prehliadnuť každého, informoval Packa. Z námestia nič nezmizne, naopak, pribudne tribúna.

PZ spolupracuje pri zabezpečovaní summitu aj s ostatnými zložkami spravodajské služby nevynímajúc.

SME

obsah | Slovenská republika