Ochrankár Saddámovho syna na Slovensku?

Muž, ktorý tvrdí, že bol ochrankárom syna irackého vodcu Saddáma Husajna Udaja, chce požiadať o politický azyl na Slovensku. Skupinu Iračanov zadržali po ilegálnom prekorčení slovenských hraníc. Jeden z ních po zadržaní vypovedal, že pracoval v ochranke syn Irackého vodcu Saddáma Husajna.

Riaditeľ migrančého úradu SR Bernard Priecel tieto informácie nepotvrdil, ani nevyvrátil. V tejto súvislosti iba uviedol, že si utečenci často vymýšľajú rôzne historky, aby ich žiadosť o azyl mala šancu na úspech. Najstarší syn irackého vodcu bol podla niektorých zdrojov Husajnovým miláčikom, no podla iných sa ho otec pokúsil v decembri 1996 fyzicky zlikvidovať, lebo sa obával, že ho chce pripraviť o moc. Udaj zázrakom atentát prežil, aj keď sa zo zranení liečil takmer tri roky. Husajn z atentátu obvinil Irán. Teherán však toto tvrdenie stále odmieta.

Celá skupina Iračanov zostane v záchytnom tábore v Adamove ešte necelé tri týždne. "Každý musí byť v 30-dňovej karanténe, kde sa prešetrí jeho zdravotný stav. Potom ho prevezú buď do Gabčíkova, alebo do Brezovej pod Bradlom," vysvetlila hovorkyňa Úradu vysokého komisára pre utečencov Mária Čierna. Iračana aj s manželkou zadržali policajti pri Sečovciach minulý týždeň. Či bol skutočne členom ochranky Saddámovho syna, dnes preverujú spravodajské služby, predbežné informácie však naznačujú, že ním bol.

O Iračana sa podľa našich informácií zaujímali aj predstavitelia USA. Zástupcovia ambasády však neodpovedali na otázky, do akej miery je pre Ameriku ochrankár vodcovho syna zaujímavý a či im poskytol nejaké informácie o Husajnovej rodine.

"Tlačový tajomník veľvyslanectva USA v Bratislave Paul Oglesby Vám s ľútosťou oznamuje, že tento prípad nemôže veľvyslanectvo USA komentovať," uvádza sa v stanovisku, ktoré poslali Pravde. Iračan s manželkou požiadali o politický azyl, úrady majú na rozhodnutie podľa zákona deväťdesiat dní.

(mp)

obsah | Slovenská republika