Bratislava nemôže byť sídlom EÚ, ale niektorých jej inštitúcií

Slovensko potešilo vyhlásenie bývalého švédskeho premiéra Carla Bildta, že by sa sídlo Európskej únie (EÚ) malo presunúť z Bruselu do Bratislavy. Bratislava však nie je schopná zabezpečiť fungovanie všetkých inštitúcií únie. Mohli by sa sem presunúť niektoré z nich.

Podľa ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana by sa tu mohli schádzať jeho kolegovia na pravidelných zasadnutiach Rady pre všeobecné záležitosti a vonkajšie vzťahy EÚ.

"Carl Bildt je veľmi rozhľadený a dobre informovaný politik. Jeho vyjadrenie nás potešilo. Vedel veľmi dobre, o čom hovorí, keď takýto návrh predniesol. Ale pokiaľ ide o jeho realizáciu v praxi - pri všetkom sebavedomí, ktoré máme, Bratislava by ťažko mohla zabezpečiť fungovanie pre všetky európske inštitúcie, ktoré sú dnes v Bruseli. Ale určite máme kapacitu na to, aby niektoré z týchto inštitúcií mohli dobre a efektívne fungovať aj v Bratislave," povedal Kukan.

Bild navrhol presun sídla EÚ v stredajšom vydaní švédskeho denníka Svenska Dagbladet. Poloha Bruselu bola podľa neho prirodzená v čase, keď bolo územie západnej Európy a EÚ takmer totožné. V rozšírenej únii sú to však práve mestá ako Bratislava, ktoré majú najlepšiu perspektívu. V článku Presuňte Brusel do Bratislavy spomína "fantastický vývoj" v nových členských štátoch, ktoré vytvorili výborné podmienky pre podnikanie, investície a vysokú produktivitu. Vyzdvihuje najmä Slovensko a 19-percentnú rovnú daň. Je presvedčený, že tento trend zasiahne postupne aj staré členské krajiny.

SME

obsah | Slovenská republika