Bratislava je drahá ako Viedeň

Niektoré druhy elektroniky a CD-disky s hudbou sa vyplatí kupovať vo Viedni, potraviny a služby sú lacnejšie v nových členských krajinách Európskej únie. Vyplýva to z prieskumu rakúskej robotníckej komory, ktorá porovnávala ceny niektorých tovarov v rakúskej Viedni, slovenskej Bratislave, českom Brne a v maďarskom Šoproni.

Oveľa drahšie sú vo Viedni nealkoholické nápoje, čiastočne to platí aj o cenách ďalších potravín ako sú jablká, maslo, salám a chlieb. "Najlacnejšie sa dá nakúpiť v Brne, kde sú ceny potravín o 45 percent lacnejšie," uviedla komora. Kontrolný nákup vyšiel v Bratislave lacnejšie takmer o tretinu a v Šoproni o desatinu. Prieskum pritom nezahŕňal akčné ceny v obchodoch, ani neporovnával kvalitu predávaného tovaru.

Výhodnejšia pre Rakúšanov je aj návšteva siete rýchleho občerstvenia Mc Donalds v susedných krajinách, kde sú ceny až o dve pätiny nižšie niež vo Viedni. Ešte viac môžu ušetriť Viedenčanky, ak návštevu okolitých štátov spoja s návštevou kaderníctva.

Rozdielne ceny platia tiež pre alkohol. Niektoré značkové liehoviny, ako napríklad whisky Johnny Walker Red či Martini možno totiž podľa prieskumu kúpiť vo Viedni výrazne lacnejšie, pri iných musia Viedenčania siahnuť do vrecka hlbšie ako ich susedia.

Ceny benzínu sú v skúmaných mestách nižšie než vo Viedni, výnimkou bol iba Šoproň. Cena nafty bola vyššia aj v Bratislave, v Šoproni tiež asi o 14 percent a v Brne približne rovnaká ako vo Viedni, ukázala štúdia.

Potraviny sú lacnejšie v reformných krajinách, v Rakúsku sa vyplatí kupovať elektroniku. Napríklad digitálny fotoaparát je v Bratislave drahší ako vo Viedni o 57 percent, v Šoproni takmer o 80 percent a v Brne o 15,5 percenta. V Bratislave a v Brne stáli viac niektoré druhy prehrávačov DVD. Nižšie ceny ako v Bratislave a Šoproni majú viedeňské obchody s cédečkami s hudbou. Podľa prieskumu je ponuka digitálnych fotoaparátov, mikro hifi veží a prenosných prehrávačov CD diskov v Brne menšia a ceny sú naopak vyššie ako vo Viedni.

Štúdia sa zamerala najmä na ceny v supermarketoch a predajniach obchodných reťazcov, v každom meste autori projektu navštívili päť obchodov. Výskum podľa komory ukázal aj to, že ponuka niektorých produktov v reformných krajinách časovo zaostáva za Viedňou. "Inými slovami - ponúkané sú napríklad elektronické prístroje, ktoré sa u nás (vo Viedni) už nepredávajú," konštatovala komora. Podobná situácia bola aj pri športových teniskách jednej poprednej svetovej značky.

(pi), PRAVDA

obsah | Slovenská republika