Predsedom SMK aj na ďalšie štyri roky Béla Bugár

Sobotňajší kongres SMK v Komárne, ktorý mal rozhodnúť o vedení strany na nasledujúce štyri roky, nepriniesol, ako sa očakávalo, žiadne prekvapenia. Predsedom zostáva naďalej Béla Bugár, ktorému vyjadrilo dôveru takmer 80 percent členov kongresu.

"Jeho výhodou je, že je akceptovaný a uznávaný v prostredí nemaďarského obyvateľstva," hovorí politológ Grigorij Mesežnikov. Zachovanie kontinuity predpokladá podľa neho pre ostatné politické strany predvídateľnosť SMK ako koaličného partnera, teda pokračovanie spolupráce.

Predseda Bugár popri dobrom hodnotení stratégie strany adresoval aj kritické slová Miklósovi Durayovi za vnútrostranícky život. Ten však kritiku odmietol s tým, že ju považuje za nezmyselnú.

Kongres rozhodol o zrušení troch podpredsedníckych miest. Na zostávajúcich, s výnimkou jednej personálnej zmeny, boli vo funkciách potvrdení súčasní podpredsedovia. Doterajšieho predsedu republikovej rady Pála Farkasa vystrieda Zsolt Komlósy.

Kongres ďalej súhlasil so zmenou stanov, podľa ktorých zriadenie miestnej organizácie strany bude podmienené 10 zakladajúcimi členmi. Doteraz to bolo päť členov. Popri miestnej organizácii budú môcť fungovať mládežnícke organizácie s členmi či sympatizantmi vo veku od 16 do 30 rokov.

Za prioritu SMK v tomto volebnom období označil Béla Bugár zriadenie maďarskej univerzity.

(mc), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika