Čaplovič chce vytvoriť úrad pre menšiny

Podpredseda vlády Dušan Čaplovič z najsilnejšej vládnej strany Smer-SD chce vytvoriť úrad pre národnostné menšiny, ktorý by mal fungovať popri Úrade pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Oznámil to v pondelok po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Čaplovič však bližšie nespresnil, čomu by sa nový úrad mal venovať, plánuje o tom diskutovať so zástupcami národnostných menšín.

"Bavili sme sa aj o vzťahoch vlády Slovenskej republiky k rómskej komunite, pretože vznikajú isté prvky hlavne v komunálnej politike, ktoré akoby narušovali harmonický vzťah väčšinového národa ku konkrétne rómskej menšine," povedal Čaplovič, ktorý má vo vláde na starosti aj menšinovú politiku. Vytvorenie úradu podľa neho potrvá najmenej dva až tri roky.

Národnostné menšiny tvoria na Slovensku približne 15 percent obyvateľstva. Súčasná vláda čelila kritike pre účasť z nacionalizmu obviňovanej Slovenskej národnej strany v koalícii, zaviazala sa však práva národnostných menšín rešpektovať.

Čaplovič s Gašparovičom sa venovali aj prípadnej príprave zákona o registrovanom partnerstve homosexuálnych dvojíc. Podpredseda vlády sa pred pár dňami vyjadril, že by takýto zákon podporil rovnako ako samotná menšina. Zatiaľ však nie je isté, či má takýto zákon šancu v koalícii. "Je to môj osobný názor, nie je to názor vlády," upozornil dnes novinárov Čaplovič, podľa ktorého je v súčasnosti najdôležitejšia diskusia.

"Nie je to tak horúca téma, aby sa o nej okamžite začalo rozprávať. Je tu oveľa viac problémov, ktoré bude treba riešiť. Ale čo je potrebné, je potrebná diskusia a rozprava o tom," povedal však Gašparovič.

V Česku môžu homosexuáli uzatvárať registrované partnerstvá od júla. Zákon partnerom a partnerkám umožňuje napríklad zastupovať sa v bežných záležitostiach. Môžu po sebe dediť ako manželia, adopciu detí však zákon nepovoľuje.

Čaplovič prezidenta tiež informoval, že plánuje vytvoriť Inštitút európskych a globálnych štúdii, čo sa uvádza aj v programovom vyhlásení vlády. Podľa neho má ísť o virtuálne pracovisko, ktoré bude prijímať odborníkov na konkrétne projekty.

ČTK

obsah | Slovenská republika