Na Černáka vydajú medzinárodný zatykač

Mikuláš Černák od piatku nie je na Slovensku. Polícia preto v týchto chvíľach spracúva podklady na vydanie medzinárodného zatykača. Informoval o tom hovorca Prezídia PZ Jaroslav Sahul. Dodal, že zverejnenie ďalších informácií by mohlo sťažiť alebo zmariť pátranie. Polícia preto nebude až do zadržania Mikuláša Černáka poskytovať ďalšie informácie.

Po Mikulášovi Černákovi je už vyhlásené celoštátne pátranie. Ako uviedol prvý viceprezident Policajného zboru SR Jaroslav Spišiak, verí, že pri prípadnom ďalšom rozhodovaní o podmienečnom prepustení z výkonu trestu každý sudca, ktorý o tom bude rozhodovať zváži, či naozaj ide o osobu, ktorá prehlasuje, že bude v budúcnosti dodržiavať zákony.

Černákov advokát Marián Štanglovič ešte nedostal žiadne podklady zo súdov, o pátraní nevie a preto sa nebude vyjadrovať až do chvíle, keď bude mať v rukách relevantné podklady. Sudca Okresného súdu v Trenčíne Michal Antala vydal v piatok príkaz na dodanie Mikuláša Černáka do výkonu trestu. Urobil tak na základe pokynu Najvyššieho súdu SR. Vypátranie Černáka ako aj dodanie do väzenia je však v kompetencii polície.

Mikuláš Černák sa musí vrátiť späť do väzenia a odsedieť si zvyšok svojho trestu po minulotýždňovom rozhodnutí NS SR. Ten vyhovel sťažnosti ministra spravodlivosti Daniela Lipšica pre porušenie zákona okresným a krajským súdom v Trenčíne. Tieto súdy Černáka prepustili podmienečne na slobodu po odpykaní polovice trestu. Do väzenia by sa mal Černák vrátiť na 3,5 roka, čo predstavuje zvyšok jeho trestu. Môže však opätovne žiadať o podmienečné prepustenie, avšak až po uplynutí dvoch tretín trestu, čo je formálnou podmienkou.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika