Chmel: Slovensko ovládol gýč

Kultúra je v slovenskej spoločnosti v havarijnom stave, ak nie dokonca na historickom dne, vyhlásil minister kultúry Rudolf Chmel.

"Ignorancia kultúry je kolosálna, spoločnosť je komerčná, konzumná a gýčová a tento trend akoby sa nedal zastaviť," povedal Chmel. Ministerstvo chce tento trend zvrátiť pomocou novej stratégie štátnej kultúrnej politiky, ktorou by sa v najbližšom období mala zaoberať vláda.

Kultúra akoby v našej spoločnosti stratila zmysel a dostala sa ešte ďalej ako na okraj, myslí si Chmel a tvrdí, že ak sa to nezmení, devastácia vedomia bude pokračovať. Minister nie je spokojný ani so spôsobom prezentovania kultúry v médiách. "Kultúra je v médiách iba apendixom," tvrdí.

Ministerstvo by chcelo podľa cieľov stratégie dokončiť decentralizáciu niekoľkých kultúrnych inštitúcií, ktoré by mali prejsť do kompetencií vyšších územných celkov a samospráv. Slovenskú kultúru by mala iživiť aj záchrana a obnova pamiatkového fondu programom Obnovme si svoj dom, udeľovanie grantov neštátnym kultúrnym inštitúciám a rozvoj kultúrneho priemyslu a trhu s umením. Podľa Chmela je vo veľmi zlom stave aj audiovizuálne dedičstvo a filmový priemysel. Treba lepšie prezentovať slovenskú kultúru v zahraničí, inovovať slovenské inštitúty v zahraničí a monitorovať všetky kultúrne procesy, uviedol. Ministerstvo pracuje aj na registri kultúry, ktorý bude slúžiť ako informačné centrum o všetkom, čo s kultúrou súvisí.

Chmel predpokladá, že vláda novú stratégiu prijme a zároveň pripúšťa, že bez nárastu finančných prostriedkov sa reformy nepodaria.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika