Slovensko-česko-poľskej brigáde velí Slovák

Slovenský plukovník Mikuláš Regula sa stal včera v Topoľčanoch prvým veliteľom slovensko-česko-poľskej brigády. Mnohonárodný útvar začal vykonávať činnosť podľa dohody, ktorú vlani v septembri podpísali ministri obrany všetkých krajín v Oravskom Podzámku.

Pretože dohoda zaväzuje, aby bol veliteľ jednotky generálom, vedenie slovenského rezortu obrany požiada v najbližších dňoch prezidenta, aby Regulu povýšil.

Myšlienka vzniku brigády prišla na jar minulého roku od poľského ministra obrany. "Brigáda s dvomi krajinami, ktoré už sú súčasťou NATO, navyše so sídlom na Slovensku, nám otvára priestor na spoločné obranné plánovanie," povedal pri slávnostnom nástupe veliteľstva brigády na topoľčianskom námestí minister obrany Jozef Stank. "V znaku brigády je kamzík, zviera, ktoré sa nachádza na území všetkých zainteresovaných štátov," povedal český minister obrany Jaroslav Tvrdík. "Je to zviera tvrdé a odolné a taká by mala byť i táto brigáda." Slovenského veliteľa vystrieda po dvoch rokoch Poliak, potom Čech.

SME

obsah | Slovenská republika