Na Slovensku zostanú aj cudzinci bez azylu

Cudzinci, ktorým hrozí v ich vlasti trest smrti alebo mučenie, budú zrejme môcť zostať na Slovensku dlhší čas legálne, aj keď nedostanú azyl. Predpokladá to novela zákona zavádzajúca doplnkovú ochranu cudzincov, ktorú schválila vláda.

O poskytnutí doplnkovej ochrany bude rozhodovať ministerstvo vnútra, udeľovať ju bude na jeden rok s možnosťou predĺženia.

Inštitút doplnkovej ochrany schválila Európska únia. Slovensko ho plánuje prijať ako jej členský štát. Doplnkovú ochranu spolu s cudzincom dostane aj jeho rodina, ak by bol cudzinec mladší ako 18 rokov, aj jeho rodičia. Ministerstvo vnútra ju naopak neudelí tým cudzincom, ktorí spáchajú závažný trestný čin.

Ak by novelu schválil aj parlament, ministerstvo predpokladá, že na budúci rok by mohlo doplnkovú ochranu udeliť približne 200 cudzincom. Novela zároveň cudzincom, ktorí azyl dostanú, udelí jednorazový príspevok vo výške 1,5-násobku životného minima.

Vláda schválila aj ďalšiu novelu týkajúcu sa cudzincov. Obete obchodovania s ľuďmi budú na jej základe môcť získať 40-dňový tolerovaný pobyt. Ak by s oboma novelami súhlasili aj poslanci, platili by od začiatku budúceho roka.

ČTK

obsah | Slovenská republika