Deblokácie potešili najmä vedcov

Slovenskí odborníci budú môcť získať z deblokácií ruského dlhu vedecký materiál a odbornú vedecko-technickú literatúru. Minulý týždeň sa na tom v Moskve dohodli zástupcovia ruskej a slovenskej vlády. Výška sumy zatiaľ nie je známa. Vedcov správa potešila. Vysoké školy a odborné ústavy takto môžu získať drahé technológie, ktoré by si inak nemohli dovoliť.

V Slovenskej akadémii vied by z deblokácií radi financovali najmenej desať projektov. Sú medzi nimi také, ktoré zaujímajú hlavne odbornú verejnosť, ale i projekty, ktoré by pomohli celému Slovensku. "Chceli by sme vybudovať monitorovací a výstražný systém živelných pohrôm. Zachytával by informácie o vzniku nebezpečných atmosferických porúch na Slovensku, ale aj v našom blízkom okolí," povedal Karol Karovič z akadémie vied. Významné sú aj projekty v zdravotníctve, ako prevádzka kryogénnych zariadení na východnom Slovensku. "Bez deblokácií by sme tieto technológie nezískali, sú veľmi drahé," tvrdí Karovič.

Pre akadémiu bude podľa Karoviča významná aj odborná literatúra z Ruska. "Literatúra pre nás nie je až taká aktuálna, dnes si ju zaobstarávame hlavne zo Západu," vyhlásil Andrej Staško, prorektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. "Zaujímavá je však možnosť získať špeciálne laboratórne techniky. Rusi vlastnia niektoré licencie a vyrábajú celkom zaujímavé veci. Viem si predstaviť, že by sme takto mohli získať spektrometer."

"Je to pre nás veľmi dobrá správa," hovorí Imrich Okenka, rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. "Do 15. apríla sme mali na ministerstve odovzdať projekty na rozvoj špeciálnych pracovísk, predpokladám, že časť by mohla byť uhradená z deblokácií." Dodal, že univerzita má celý rad zariadení, ktoré sa vyrábajú v Rusku.

(rp), SME

obsah | Slovenská republika