Fronc: Opakuje sa noc dlhých nožov

Výzvu ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, aby slovenskí veľvyslanci, ktorí nie sú kariérni diplomati, rezignovali, považuje KDH za neprijateľný a neprofesionálny spôsob. "Vláda Roberta Fica sa bez akýchkoľvek škrupúľ snaží uchopiť moc v krajine na všetkých úrovniach. Opakuje sa neslávne známa parlamentná noc dlhých nožov z roku 1994, kedy vtedajšia Mečiarova garnitúra uskutočnila rozsiahle personálne čistky v krajine," vyhlásil podpredseda KDH pre zahraničnú politiku Martin Fronc.

Kresťanskodemokratické hnutie je z výzvy "zhrozené". Minister Kubiš v telegrame zaslanom na všetky zastupiteľské úrady SR vyzval k rezignácii veľvyslancov, ktorí nastúpili do funkcie ako politickí nominanti minulej vlády. "Pokiaľ mi do 1. novembra kolegovia nezareagujú, potom ich už oslovím konkrétne," uviedol Kubiš dnes pre novinárov.

Podľa neho ide o päť až šesť veľvyslancov, mená zatiaľ hovoriť nechcel. Ich rezignáciu považuje za súčasť politickej kultúry po zmene vládnej garnitúry. "To neznamená, že takáto rezignácia bude automaticky prijatá," dodal.

TASR

obsah | Slovenská republika