Dohoda ľavice tajná?

Tri ľavicové strany - Strana demokratickej ľavice (SDĽ), Strana občianskeho porozumenia (SOP) a Sociálnodemokratická strana na Slovensku (SDSS) - sa dohodli na spoločnom postupe do volieb. Lídri Pavel Koncoš, Pavol Hamžík a Peter Baráth tvrdia, že podpísanie dohody je začiatkom integrácie ľavice. Z dohody vyplýva, že zástupca SOP obsadí na kandidátke SDĽ šieste miesto, predstaviteľ SDSS siedme miesto a potom obidve strany každú ôsmu pozíciu.

Text spoločného vyhlásenia sa ľavicoví politici pokúšajú utajiť. V centrále SDSS povedali, že novinári by sa v tom len "vŕtali". SDĽ argumentuje, že stratégia postupu do volieb sa nezverejňuje, a SOP odkázala, že ide o vnútornú záležitosť strán.

Koncoš hovorí, že nejde o koaličnú dohodu, ale o dohodu v zmysle volebného zákona. Ten podľa Koncoša umožňuje, aby na kandidátke SDĽ mohli byť aj členovia iných strán, a "nie je to porušenie volebného zákona". Tento názor zastáva aj Hamžík.

Denník SME pred časom informoval o právnej analýze advokáta Ernesta Valka, ktorý poukázal na to, že súčasná vládna koalícia opravila Mečiarovu novelu volebného zákona nedôsledne. Zostali v nej ustanovenia, ktoré sa dajú vyložiť tak, že nominanti SDSS a SOP musia vystúpiť zo strany, aby mohli kandidovať za SDĽ. Strany, ktoré túto hrozbu nevezmú do úvahy, riskujú vyčiarknutie sporných kandidátov alebo až zrušenie registrácie celej kandidátky. Dohoda je nepríjemným úderom pre nedávno vzniknutú Sociálnodemokratickú alternatívu Slovenska (SDA) Milana Ftáčnika a Petra Weissa, ktorí vystúpili z SDĽ na protest proti pomerom v nej, najmä proti postupom Pavla Koncoša.

(sp), (r)

obsah | Slovenská republika