Dzurinda zaskočil mexickú stranu

Premiér Mikuláš Dzurinda spôsobil škandál vo vzťahoch s Mexickou republikou, keď počas príprav prvej návštevy prezidenta Vicenteho Foxa na Slovensku sa s ním odmietol stretnúť.

Pred zhruba troma týždňami to Úrad vlády SR odôvodňoval pracovným zaneprázdnením premiéra. Pritom mexický prezident je súčasne aj šéfom mexickej vlády.

Podľa našich informácií z prostredia slovenskej diplomacie mexická strana bola zaskočená prístupom Úradu vlády SR, hoci Fox patrí formálne do toho istého politického tábora konzervatívnej pravice ako Dzurinda. Reakciou Mexika potom bolo, že z programu návštevy vypustila aj stretnutie so zástupcom slovenského parlamentu. Zrušila aj avizované oficiálne rokovania šéfov diplomacie. Dvojstrannú dohodu rezortov diplomacie napokon v sobotu podpísala za mexickú stranu veľvyslankyňa Patricia Espinosa Cantellanová.

Dzurinda si svoju chybu uvedomil pred Foxovým príchodom na Slovensko. "Problém sa snažil vyriešiť tým, že mexického prezidenta pozval do Bratislavy v piatok na raňajky," povedal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. V piatok sa však Fox zúčastňoval na dôležitom summite Európska únia-Latinská Amerika v rakúskej metropole, jeho dvojdňová návšteva Bratislavy bola preto neuskutočniteľná. Vedel o tom aj slovenský premiér, ktorý sa s Foxom vo Viedni dokonca osobne stretol a oneskorene sa snažil o nápravu. Foxa sa mu podarilo napokon prehovoriť, 10-minútové stretnutie v bratislavskom hoteli mu síce prisľúbil, ale tesne pred príchodom na Slovensko ho mexická strana nepotvrdila.

Hovorca premiéra Martin Maruška uviedol, že stretnutie Dzurindu s Foxom zrušila mexická strana ešte v piatok. "Večer o 20. hodine oznámil mexický protokol slovenskej strane, že stretnutie slovenského premiéra a mexického prezidenta sa ruší, keďže mexický prezident po stretnutí so slovenským prezidentom hneď odlieta späť do Mexika," tvrdí Maruška. Dodal, že Dzurinda sa s Foxom stretol vo Viedni na summite vo štvrtok aj v piatok.

Podľa oficiálneho programu, zverejneného na webovej stránke SDKÚ, v čase Foxovej návštevy v sobotu popoludní sa mal Dzurinda zúčastniť na doplňovacích voľbách petržalského starostu, čo aj urobil. Večer sa už mal stretnúť s voličmi v Považskej Bystrici.

Počas pracovnej návštevy v Bratislave Fox rokoval iba s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Podľa informácií mexická strana dlho zvažovala, či pre prístup slovenskej strany nezruší celú návštevu.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika